Γυναίκα

Αιμορραγία ούλων στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η αιμορραγία στα ούλα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο την περίοδο της κύησης που βιώνει περίπου το 50% των εγκύων. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν είναι ανησυχητικό, είναι όμως σημαντικό να προσέχετε τη στοματική σας υγιεινή και να φροντίζετε επαρκώς τα δόντια και τα ούλα σας.

Αίτια

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλές αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στα δόντια και τα ούλα. Η στοματική κοιλότητα είναι πιο ευαίσθητη αυτήν την περίοδο κάτι που εν μέρει οφείλεται και στις ορμονικές αλλαγές.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μην παραλείπετε το ραντεβού με τον οδοντογιατρό σας και συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας εάν η αιμορραγία σας ανησυχεί ή χειροτερεύει.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα σας στην εγκυμοσύνη είναι η καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά την κάθε φορά. Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας και ρωτήστε τον οδοντογιατρό σας ποια οδοντόκρεμα σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε.

Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξετε και τη διατροφή σας. Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όπως τα γλυκά ή τα αναψυκτικά βλάπτουν τα δόντια για αυτό καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

Τέλος, εάν δεν το κάνετε ήδη, ίσως είναι ευκαιρία να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, το οποίο θα σας βοηθήσει  να απομακρύνετε κάθε υπόλειμμα τροφής ανάμεσα στα δόντια.

Πηγή: motherandbaby.co.uk