Ελλάδα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Eνισχυμένο δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών θα συμβάλλει στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η αυξημένη ζήτηση διαχείρισης περιστατικών COVID-19 στα σπίτια αλλά και σε υπηρεσίες χρόνιων μη COVID-19 περιστατικών πρέπει να συνοδευτούν με αύξηση του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και με και αύξηση του ανώτατου ορίου των επισκέψεων πέραν των 200 ανά μήνα, ανάλογα με τα κενά στην ΠΦΥ που παρουσιάζονται ανά νομό και περιφέρεια, είναι η πρόταση που καταθέτει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), ενόψει της έναρξης της εκστρατείας εμβολιασμού για τον κορωνοιό στη χώρα.

«Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-COV-2 με τα νέα εμβόλια είναι ιατρική πράξη που πλαισιώνεται από αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες δεν πρέπει να λησμονηθούν κατά τη χάραξη της αντίστοιχης στρατηγικής εμβολιασμού. Ο έλεγχος της υγείας του ασθενούς, οι αντενδείξεις και οι περιορισμοί πρέπει να βασίζονται σε εγκεκριμένο πρωτόκολλο εμβολιασμού σύμφωνα με το SPC του φαρμάκου και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών» υπογραμμίζει η Ενωση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την πρόταση που κάνουν «επειδή ο χρόνος εμβολιασμού είναι προγραμματισμένος και σύντομος (10 λεπτά) ώστε να μην χαθούν δόσεις των εμβολίων, θα πρέπει ο εμβολιαζόμενος να έχει ελεγχθεί και ενημερωθεί πρώτα από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος να δώσει και τη σχετική έγκριση. Ο ιατρός θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση να κλείνει το ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, εάν ο ασθενής επιθυμεί. Τέλος, τυχόν παρενέργειες του εμβολίου θα παρακολουθούνται αποκλειστικά από ιατρούς».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με τα 12 εκατομμύρια ευρώ που είναι αντίτιμο αγοράς προγραμματισμού των ραντεβού από άλλα κέντρα, η πολιτεία θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει 1,2 εκατ. επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, προτείνουν μέσα από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία, να προκηρυχθούν προγράμματα ΕΣΠΑ που θα καλύπτουν ανάγκες πρόληψης του πληθυσμού και παρακολούθησης των ασθενών που νόσησαν. Επίσης, «να καλύπτεται η διενέργεια των διαγνωστικών τεστ, και όχι να προβαίνει η πολιτεία σε αυθαίρετη κρατική παρεμβατική διατίμηση, χωρίς κοστολογικά στοιχεία».

Πηγή: protothema