Μαγνησία

Ακυρώνουν την Ογκολογική κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου και θέσεις παθολόγων και πνευμονολόγων

Σε νέα απαξίωση του Νοσοκομείου Βόλου, μετά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, προχωράει η Διοίκησή του καθώς με απόφασή της που προκαλεί την αντίδραση και του Επιστημονικού Συμβουλίου, υποβαθμίζονται υπηρεσίες και υποχωρεί από την πρώτη γραμμή της μάχης, αφήνοντας μεγάλο πεδίο για τους ιδιώτες.

Μακριά από την ζοφερή πραγματικότητα με δεκάδες θανάτους συνανθρώπων από καρκίνο, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελήτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου καταγράφονται αυξημένα έως και 40% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο ογκολογικά περιστατικά, η Διοίκηση του κ. Ντόκου, εγκαταλείπει τον προηγούμενο σχεδιασμό για ένα Νοσοκομείο μάχιμο με στοιχεία τριτοβάθμιας δομής υγείας και το προσαρμόζει στα στενά δημοσιονομικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο διαμήνυσε μέσω της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας πως η όποια τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, δεν θα προκαλεί αύξηση κλινών και θέσεων προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακύρωση της πρότασης για Ογκολογική Κλινική με ακτινοθεραπείες κ.λπ και η αντικατάστασή της με ειδική μονάδα παρηγορητικής θεραπείας για ασθενείς τελικού σταδίου, προκειμένου να μην χαθεί η δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Χαρ. Τσιμά, ποσού περίπου 1.500.000 ευρώ.

Βέβαια ο μεγάλος ευεργέτης, αποφασίζοντας τη νέα δωρεά στο Νοσοκομείο Βόλου, δεν έθεσε όρους παρά μόνο κατέθεσε την πρόταση το Νοσοκομείο Βόλου να αποκτήσει την πρώτη στην Ελλάδα κλινική ανακούφισης συνεπειών ασθενειών και όχι θεραπείας του,ς καθώς ήδη τα αυξημένα ογκολογικά περιστατικά, αντιμετωπίζονταν στην πρόταση του νέου οργανισμού με την σύσταση Ογκολογικής Κλινικής.

Σχεδιάζοντας όπως φαίνεται μόνο σε πολύ κοντινό ορίζοντα, στα όρια της καθορισμένης θητείας της, η διορισμένη Διοίκηση Ντόκου, αντί να διεκδικήσει την επαναφορά του Νοσοκομείου Βόλου σε Νοσοκομείο πρώτης γραμμής το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες για ποιοτικό σύστημα υγείας και στο μέλλον, πετσοκόβει ως έμπιστη εντολοδόχος προτάσεις για να μην χαθεί η δωρεά Τσιμά και να παρουσιάσει ως μοναδικό έργο την ανακαίνιση τμήματος του παλιού Νοσοκομείου όπου θα υλοποιηθεί η δωρεά.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της περιοχής και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου, διαφωνεί με την διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση και τονίζει “Το Ε.Σ. επισημαίνει εκ νέου ότι η ανωτέρω εισήγηση αποτελεί πρόταση ανάγκης, προκειμένου να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα που κρίνονται απολύτως απαραίτητα και η οποία δυστυχώς οδηγεί σε υποβάθμιση των δυνάμει παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, καθώς καταργούνται θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων.”

Όπως ορίζεται στην απόφαση, προτείνεται η μείωση 7 κλινών από τον Παθολογικό τομέα και 10 κλινών ψυχικής υγείας, η μείωση των πνευμονολόγων από 3 σε έναν, καταργούνται από τον Οργανισμό ειδικότητες όπως δερματολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, στοματικής χειρουργικής, ενδοκρινολογίας, χειρουργικής θώρακος. Το σύνολο των θέσεων ιατρικού προσωπικού θα είναι 155.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν οι εξής αλλαγές:

Τη μετατροπή των δύο (2) θέσεων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε δύο (2) θέσεις Καρδιολόγων για την Ειδική Μονάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου,

Τη μετατροπή της μιας (1) θέσης Δερματολογίας/Αφροδισιολογίας και της μιας (1) θέσης Ρευματολογίας, σε δύο (2) θέσεις Ακτινολόγων για το τμήμα Νεώτερων Απεικονιστικών Μεθόδων (Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία),

Τη μετατροπή δύο (2) θέσεων Πνευμονολογίας σε δύο (2) θέσεις Εντατικολογίας για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ),

Η Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας ορίζεται ως Διατομεακή,

Τη μετατροπή των δύο (2) θέσεων Ενδοκρινολογίας σε δύο (2) θέσεις Παθολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπεία

Τη μετατροπή της μιας (1) θέσης Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής σε μια (1) θέση Αναισθησιολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας,

Τη μετατροπή της μιας (1) θέσης Χειρουργικής Θώρακος σε μια (1) θέση Αναισθησιολογίας για την Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας

Σε περίπτωση δημιουργίας Μονάδας Υπερβαρικού Οξυγόνου θα πρέπει να προκηρυχθούν επιπλέον τρεις (3) θέσεις Παθολογίας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Βόλου, θα τεθεί με προσφυγές προς εξέταση από τις αρμόδιες Αρχές καθώς όπως εκτιμούν ειδικοι, υποβαθμίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όπως οι απώλειες συνανθρώπων μας από καρκίνο κ.α.

Η απόφαση

 

Δήλωση Αλ. Μεϊκόπουλου 

Αρνούνται πεισματικά να «πάρουν το μάθημά» τους από την πανδημία το Υπουργείο Υγείας και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια που συνεχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις σαν η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα και η καθημερινή απώλεια συνανθρώπων μας να μην έχουν δείξει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει το ασφαλέστερο υγειονομικό «καταφύγιο» όλων των πολιτών.

Επί ΣΥΡΙΖΑ το Νοσοκομείο Βόλου ενισχύθηκε με στεφανιογράφο, χειρουργική τράπεζα εμφύτευσης βηματοδοτών, ειδικό υπερηχοτομογράφο και ορθοπεδικό και χειρουργικό εξοπλισμό, ενώ εγκρίθηκε η αύξηση του Οργανισμού του νοσοκομείου από 400 σε 460 κλίνες, ώστε να ενταχθούν το Αιμοδυναμικό Τμήμα, ο Μαγνητικός Τομογράφος και η δημιουργία της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής.

Όπως πληροφορούμαστε από τον τοπικό τύπο, το Νοσοκομείο Βόλου προχωρώντας πάνω στο σχεδιασμό της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ζήτησε την ενίσχυση της υγειονομικής μονάδας με προσλήψεις νέων ειδικοτήτων ιατρικού προσωπικού για να στηριχθεί η δημιουργία τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Νεώτερων Απεικονιστικών Μεθόδων, ειδικής Μονάδας Παρηγορητικής Θεραπείας, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με 4 κλίνες και Μονάδας Υπερβαρικού Οξυγόνου.

Ωστόσο, το Νοσοκομείο προσέκρουσε πάνω στο «τείχος» της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία με έγγραφο στις 24 Νοεμβρίου ανέφερε πως «οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει να γίνει χωρίς αύξηση του αριθμού του ιατρικού προσωπικού και των κλινών».

Εν μέσω πανδημίας, Υπουργείο και Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισαν να υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου με  ακύρωση του προηγούμενου σχεδιασμού και κατάργηση θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Φαίνεται ότι στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων τους, η Δημόσια Υγεία και η επαρκής υγειονομική κάλυψη των πολιτών συνεχίζει να μην καταλαμβάνει υψηλή θέση…

Πηγή: myvolos.net