ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) γνωστοποίησε ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020 θα είναι “Νοσηλευτές και Διαβήτης”.

Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι μια ωδή στο νοσηλευτικό προσωπικό που το 2020, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του νοσηλευτή στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε οι νοσηλευτές με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη από τους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακήρυξε το 2020 ως διεθνές έτος για τους νοσηλευτές και τις μαίες.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη & τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη: ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225 με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες “Ημέρες των Ενωμένων Εθνών”. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη από το 2000 και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Διαβήτης και COVID-19

Το 2020 χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του ιού Sars-Cov 2 και την αστραπιαία εξάπλωσή του σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Το βασικότερο σύστημα που προσβάλλεται στη νόσο Covid-19 είναι το αναπνευστικό, καθώς ο ιός εισάγεται σε αυτό με την εισπνοή, παραλαμβάνεται από τα μακροφάγα κύτταρα και ακολουθεί πορεία η οποία μπορεί να είναι ποικίλης βαρύτητας: από απλή λοίμωξη του αναπνευστικού έως πολυσυστηματική φλεγμονή και πολυοργανική δυσπραγία και ανεπάρκεια.

Ωστόσο, εκτός του αναπνευστικού μπορεί να βλαφθούν και άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού όπως είναι η καρδιά, οι νεφροί αλλά και το πάγκρεας, καθώς όπως φαίνεται ο ιός μπορεί να προσδένεται και στα κύτταρα των ιστών αυτών.

Ένας από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου σε ό,τι αφορά την αντίδραση στη λοίμωξη Sars -Cov 2 είναι η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη στο άτομο που νοσεί και ιδιαίτερα όταν ο πάσχων έχει σοβαρές καρδιαγγειακές και άλλες επιπλοκές.

Είναι επίσης γνωστό πως ο διαβήτης επηρεάζει το επίπεδο της άμυνας και την ανοσία απέναντι στις λοιμώξεις, καθώς και ότι προκαλεί ευπάθεια σε διάφορες μικροβιακές νόσους. Κατ’ ακολουθίαν, οι ασθενείς με διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσον αφορά τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να προσβληθούν ευκολότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ωστόσο είναι γνωστό πως, αν νοσήσουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, επιπλοκών ή και θνησιμότητας σε σχέση με τον λοιπό υγιή πληθυσμό. Σε γενικές γραμμές, ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή έκβαση της νοσηλείας στην εντατική και πιθανόν θανάτου μετά από μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Σε μελέτη ασθενών εντατικής θεραπείας και μη εντατικής θεραπείας με COVID-19 φαίνεται πως ο κίνδυνος εισαγωγής στο θάλαμο εντατικής θεραπείας είναι διπλάσιος για ασθενείς με διαβήτη, ενώ η θνησιμότητα φαίνεται να είναι περίπου τριπλάσια σε άτομα με διαβήτη συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Αυτό που αποτελεί όμως πολύ ελπιδοφόρο γεγονός είναι πως ανάμεσα στους ασθενείς με διαβήτη υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στην έκβαση ανάμεσα σε ρυθμισμένους και αρρύθμιστους ασθενείς. Όταν ο ασθενής είναι ρυθμισμένος η θνησιμότητα και η νοσηρότητα πλησιάζουν αυτές του γενικού πληθυσμού, ενώ όταν ο ασθενής είναι αρρύθμιστος δεκαπλασιάζεται η πιθανότητα θανάτου. Το κλειδί λοιπόν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 βρίσκεται στην αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη.

Καθώς δε ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή εμβολίων και η διεξαγωγή εμβολιασμών ή η χορήγηση αποτελεσματικών και απόλυτα ασφαλών φαρμάκων , αυτή η ρύθμιση είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη.

Εν αναμονή λοιπόν αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίου, ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη νόσο είναι να ελέγχουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθήσεις και, εν προκειμένω για τους διαβητικούς ασθενείς, να έχουν μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη η οποία δεν θα υπερβαίνει το 7, καθώς επίσης και να τηρούν –κάτι που ισχύει για όλους μας– ευλαβικά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας όπως είναι η κοινωνική απόσταση, η διαρκής χρήση μάσκας, τα αντισηπτικά και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Πηγή: elodi.org/metropolitan-hospital.gr