Καρδίτσα

25 άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καρδίτσας με κορονοϊό

Όπως ολόκληρη η χώρα, έτσι και ο Νομός Καρδίτσας διανύει αυτές τις ημέρες την ποιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 που η Ελληνική κυβέρνηση επέβαλε αναγκαστικά δεύτερο lockdown για την αναχαίτιση της ραγδαίας εξάπλωσής του στην κοινότητα, υπάρχει μεγάλη αγωνία στους πολίτες για τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.

Ο φόβος της απρόβλεπτης ασθένειας είναι διάχυτος στην κοινωνία και τα καθημερινά κρούσματα τον επιτείνουν σε σημείο που όλοι μας πλέον αναρωτιόμαστε καθημερινά, πότε επιτέλους θα κυκλοφορήσει το περίφημο εμβόλιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιστροφή του κόσμου στην κανονικότητα!

Τα πρώτα μηνύματα των φαρμακευτικών κολοσσών που επιδίδονται σε πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα, αγώνα δρόμου για να το παρασκευάσουν και να το διαθέσουν, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Όμως, με βάση το ποιο αισιόδοξο σενάριο, o COVID-19, οι μάσκες και οι αποστάσεις θα κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή όλων μας.

«ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ» ΛΟΓΩ COVID-19

Όμως, 10 μήνες μετά τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στη χώρα, η αντιμετώπιση αυτής της αγχωτικής  και συνάμα επικίνδυνης κατάστασης που βιώνουμε έχει περάσει αρκετά στάδια μέχρι να φτάσουμε σήμερα στο σημείο το Νοσοκομείο Καρδίτσας να διαθέτει «Πνευμονολογική Κλινική» με 31 κλίνες που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν!

Γι’ αυτή την… «κοσμογονική» εξέλιξη στο Νομό μας «ευθύνεται» αποκλειστικά η ιδιαίτερη επιθετικότητα του νέου κορωνοϊού, ωστόσο… ανάγκα και οι θεοί πείθονται!

Το Νοσοκομείο της πόλης μας απέκτησε «Πνευμονολογική Κλινική» η οποία στην παρούσα φάση νοσηλεύει – μέχρι στιγμής – 25 ασθενείς με ήπια νόσηση COVID-19, αλλά στην μετακορωνοιού εποχή θα δέχεται πια περιστατικά πνευμονολογικών παθήσεων.

Βέβαια, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Καρδίτσας μιλάει για κατ’ επίφαση «Πνευμονολογική Κλινική», διότι όπως είπε και στην πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο Γραμματέας κ. Έκτορας Γάζος, δεν στελεχώθηκε με νέους γιατρούς, αλλά με μεταφορά δυο πνευμονολόγων από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έναν Επειγοντολόγο από το ΤΕΠ, έναν Παθολόγο από την Παθολογική Κλινική και έναν αναισθησιολόγο από το Αναισθησιολογικό.

Να σημειωθεί ότι η «Πνευμονολογική Κλινική» λειτουργεί στον 3ο όροφο, στο χώρο της Χειρουργικής, η οποία μεταφέρθηκε στην πτέρυγα της Ορθοπεδικής Κλινικής και εκεί λειτουργούν και οι δυο Κλινικές παράλληλα.

Αναφορικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο Νομό, καθημερινά ο αριθμός τους είναι διψήφιος γύρω στα 20, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και βρίσκονται σε καραντίνα ορισμένοι γιατροί και άτομα του προσωπικού του Νοσοκομείου, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ο αριθμός τους. Επίσης χθες, δυο περιστατικά που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο και σημείωσε επιδείνωση η κατάστασή τους μεταφέρθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το ένα στη Λαμία και το άλλο στη Χαλκίδα, κάτι που μάλλον δείχνει τον τεράστιο φόρτο των ΜΕΘ της Θεσσαλίας με βαριά νοσούντες συνανθρώπους μας.

Πάντως, σε επικοινωνία που είχε το KarditsaLive.Net με τον Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Δημήτρη Κεχαγιά, μας ενημέρωσε ότι «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού για τις 4 νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ανακοινώθηκαν οι οποίες εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν κατά πάσα πιθανότητα την άλλη εβδομάδα.

Πρόσθεσε δε πως στον άμεσο σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνεται η περεταίρω ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρδίτσας με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: karditsalive