Διατροφή

Πώς θ’ αποφύγεις τα παχυντικά σνακς πριν τον βραδινό ύπνο

Η καραντίνα αναμφισβήτητα μας έκανε πιο επιρρεπείς στους νυχτερινούς πειρασμούς του ψυγείου μας.

Αυτή τη χρονιά που διανύουμε θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει μια χρονιά-πυρκαγιά! Δεν είναι λίγα δε αυτά που συνέβησαν, με αποκορύφωμα τον κορονοϊό όπου η καραντίνα μας έκανε να χάσουμε προς στιγμήν τον εαυτό μας και να μπούμε σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για όλους μας. Ξοδέψαμε πολλές ώρες στο σπίτι, είτε προσπαθώντας να γεμίσουμε τον χρόνο μας, είτε δουλεύοντας (κάποιοι άλλοι) σε καθεστώς τηλεργασίας, ενώ οι βιντεοκλήσεις έδιναν κι έπαιρναν, κάτι που ομολογουμένως δεν είχαμε συνηθίσει (σε τόσο μεγάλο βαθμό) ποτέ πριν.

Όλες αυτές οι αλλαγές προκάλεσαν αναστάτωση στην καθημερινότητά μας, χάνοντας ουσιαστικά τον χρόνο, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη, παρακολουθώντας ειδήσεις ή βλέποντας αγαπημένες σειρές… Το βράδυ έγινε πρωί και το πρωί, βράδυ. Το μόνο που είχε μείνει για να μας παρηγορεί ήταν η κουζίνα και το ψυγείο μας. Ναι, δεν κάνουμε καθόλου χιούμορ γιατί το φαγητό ήταν η Νο1 ασχολία μας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εάν λοιπόν βρέθηκες κι εσύ να κοιτάζεις στις 12.00 το βράδυ το ψυγείο σου, μάθε πως δεν ήσουν η μόνη. Και μην πάμε πολύ μακριά. Με το δεύτερο lockdown να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, οι παλιές μας συνήθειες έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, κάτι που πολύ μας ανησυχεί. Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στις επιδράσεις που έχουν οι ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη στο σώμα μας, δηλαδή τη συνήθεια που έχουν να μας ζητούν διαρκώς ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα.

Τώρα που περνάμε μια δεύτερη καραντίνα, η ενδυνάμωση του συναισθηματικού φαγητού μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγική μακροπρόθεσμα, προκαλώντας αύξηση του βάρους μας και διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την όρεξη αλλά και το άγχος μας (και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος…).

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στις οποίες μπορείς να στραφείς αντί στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα άγχους σου και να σε κάνει πιο ευαισθητοποιημένη για τις επιλογές που έχεις στο ισορροπημένο φαγητό. Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι η άσκηση, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σου και να μειώσουν τα συναισθήματα του στρες, μειώνοντας με τη σειρά τους το άγχος.

Περισσότεροι τρόποι για να καταστείλεις το άγχος

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος είναι να αφαιρέσεις τους πειρασμούς από τον χώρο σου. Εάν δεν έχεις στο ντουλάπι σου αυτά τα τσιπ, τα μπισκότα ή τα γλυκά που αποτελούν τους μεγαλύτερους πειρασμούς, είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσεις το βράδυ και να πεινάς. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε από πού προέρχονται τα υποκείμενα συναισθήματα άγχους για να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα.

Μπορείς να το επιτύχεις διατηρώντας ένα ημερολόγιο φαγητού που «παρακολουθεί» τι τρως και πώς αισθάνεσαι την ώρα που σου γεννιέται η ανάγκη για φαγητό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: παρακολούθηση ταινίας, βόλτα ή κλήση ενός φίλου για συνομιλία, την ώρα που εργάζεσαι ή που ξυπνάς. Θα μπορούσε επίσης να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις τα γεύματά σου εκ των προτέρων ώστε να μειώσεις τα παρορμητικά σνακς. Είναι κι αυτό μια αρχή, δε νομίζεις;

Πηγή: plus.queen.gr