Γιατροί, Μαγνησία

Ηλίας Καραμέτος στο Θεσσαλών Υγεία: “Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος υγείας στο Νοσοκομείο του Βόλου”

Ηλίας Καραμέτος: “Δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος Υγείας στο Νοσοκομείο του Βόλου. Είναι στο όριο τόσο από την άποψη του προσωπικού όσο και της νοσηλείας των ασθενών “

Ο Ηλίας Καραμέτος είναι διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και μας μιλά για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο με τους ασθενείς covid-19, για τη διασπορά κρουσμάτων στο προσωπικό και για την συγχώνευση των κλινικών ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλά περιστατικά.

“Νοσηλεύουμε πλέον 45 θετικά κρούσματα στις κλινικές του νοσοκομείου ηλικίας από 48 ετών μέχρι και 90. Έχουμε 4 κρούσματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δύο άτομα από τη Μαγνησία και δύο από τη Λάρισα γύρω στα 50-60 έτη με σοβαρή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού όπου χρειάζεται οπωσδήποτε οξυγόνο. Επιπλέον, δυστυχώς είχαμε 3 απώλειες σε ηλικιωμένους (77, 86 και 90 χρονών) οι οποίοι βέβαια είχαν αρκετά προβλήματα υγείας άλλων παθήσεων. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει διασπορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν διαγνωστεί θετικοί 4 γιατροί, ένας βιοχημικός και από το νοσηλευτικό προσωπικό 6 νοσηλεύτριες μαζί με 4 τεχνολόγους ακτινολόγους. Το νοσοκομείο λειτουργεί  με τους υπόλοιπους που δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα, με αλλεπάλληλες βάρδιες και ζορισμένο πρόγραμμα μέχρι να επιστρέψουν οι υπόλοιποι γεροί κανονικά πίσω στα καθήκοντά τους.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από τη Δευτέρα (χθες) έχει χωριστεί στο κλασσικό και στο ΤΕΠ covid. Αυτό σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε περιστατικά covid μόνο στα ISO BOX που έχουν τοποθετηθεί εκτός των ΤΕΠ αλλά κάποια βαριά περιστατικά με πυρετό περνούν μέσα και οι υπόλοιποι ασθενείς οδηγούνται στην safe area μέσω μιας άλλη εισόδου.

Υπήρχε από το πρώτο κύμα της πανδημίας μια κλινική, στην παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόντουσαν τα ύποπτα περιστατικά. Τώρα νοσηλεύει θετικά κρούσματα με μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων γύρω στα 30 άτομα. Την Κυριακή που μας πέρασε, αφού δημιουργήθηκε η ανάγκη να νοσηλευτούν παραπάνω θετικοί, εκκενώθηκε μια παθολογική από τον 7ο όροφο και συγχωνεύθηκαν οι δύο κλασσικές παθολογικές κλινικές από τον 5ο όροφο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται γιατί η δύναμη τους αναπτύχθηκε στα 45 άτομα).  Βέβαια, οι παθολογικές κλινικές δεν έχουν αδειάσει από τα συνηθισμένα παθολογικά περιστατικά που νοσηλεύουμε όπως εγκεφαλικά και ογκολογικά περιστατικά, κτλ.

Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε στον 7ο όροφο μια δεύτερη, ας πούμε, επέκταση της κλινικής covid, η οποία μπορεί να υποστηρίξει το μέγιστο άλλα 30 θετικά περιστατικά (με το υπάρχων προσωπικό). Προς το παρόν αριθμεί 11 άτομα και κάποια που ακόμα αναμένουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να βγουν θετικά. Περίπου στα 15 περιστατικά. 

Την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίξαμε την ιδιωτική κλινική – ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης που είχε μια διασπορά εντός νοσηλευομένων, με αποτέλεσμα να δεχτούμε από αυτούς 13 κρούσματα τα οποία σιγά σιγά αποδεσμεύονται με εξιτήρια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα χρειάζεται τουλάχιστον 7 ημέρες νοσηλείας για έναν ασθενή covid και ανάλογα από την κατάσταση της υγείας του, εάν είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων ή εάν αρνητικοποιηθεί το τεστ μπορεί κάποιος να πάρει εξιτήριο.

Προσωπικό δεν έχουμε, υπάρχει υποστελέχωση. Βοήθεια δεν υπήρξε από την Πρωτοβάθμια στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ήδη συνάδερφοι ιδιώτες έχουν θέσει κάποια θέματα για να ενταχθούν στο σύστημα. Για εμάς υπήρξε ένας εσωτερικός σχεδιασμός ώστε να μπορέσουν να συνδράμουν και άλλες ειδικότητες του παθολογικού τομέα είτε στα επείγοντα είτε στις άλλες κλινικές εκτός του covid.

Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει το lockdown και θα έχουμε μια αποσυμφόρηση του συστήματος!”

 

Συνέντευξη: Γεωργία Αγγελοπούλου