ΛΑΡΙΣΑ

Νέος εξοπλισμός 2,6 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 δύο νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ  για τον εξοπλισμό του  Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας  με στόχο την αντιμετώπιση του covid-19.

Πρόκειται για:

– την προμήθεια εξοπλισμού για το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 2.390.000 ευρώ  και

-την προμήθεια εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 167.400 ευρώ.

« Σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου  και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ενισχύουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του  covid-19  στη Θεσσαλία με νέα μηχανήματα συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Λάρισα βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας  της χώρας και η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.  Σήμερα ο μέσος όρος των νοσούντων είναι τα 30 έτη. Αν αυξηθεί ο μέσος όρος τα Νοσοκομεία μας θα δεχτούν ισχυρή πίεση. Με ταχύτητες διαδικασίες κατευθύνουμε  πόρους του ΕΣΠΑ για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να χτίσουμε ένα ανθεκτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας, ικανό να ανταποκριθεί  στην υγειονομική κρίση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Αναλυτικά, τα νέα μηχανήματα:

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προμηθεύεται:

  1. Ένα (1) σύστημα PACS (picture archiving and communication system). Πρόκειται για τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης, η οποία παρέχει εύχρηστη και οικονομική αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση στις πάσης φύσεως ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται στους ασθενείς εντός του Νοσοκομείου. Στο σύστημα θα συνδεθεί το σύνολο σχεδόν του απεικονιστικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.
  2. Ένα (1) μηχάνημα Υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας (core machine) με επτά κεφαλές (1 convex, 3 linear, 2 microconvex, 1 phased sector array) και δυνατότητα εκτέλεσης πλήθους εξετάσεων όπως για παράδειγμα γενικής ακτινολογικής χρήσης, ενδοκοιλοτικές πυέλου, τραύματος, περιοχικής αναισθησίας, εξετάσεις πνευμόνων και αγγείων, ελαστογραφίας.
  3. Ένα (1) ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα αποτελούμενο από γεννήτρια ακτίνων X, σύστημα ανάρτησης οροφής της λυχνίας, ακτινολογική λυχνία ακτίνων X, ακτινοδιαγνωστική τράπεζα, όρθιο Bucky, ψηφιακούς ανιχνευτές, σταθμό λήψης, αποθήκευσης & επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων και σταθμό εργασίας και διάγνωσης ψηφιακών εικόνων.
  4. Ένα (1) τροχήλατο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, με γεννήτρια ισχύος τουλάχιστον 20kW, φορητή κονσόλα και ανιχνευτή flat panel.
  5. Έναν (1) εγχυτή ενδοφλέβιων σκιαγραφικών για αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο.
  6. Ένα (1) μαγνητικό τομογράφο 3 Τ, ο οποίος αποτελείται από σύστημα μαγνήτη, υποσύστημα βαθμιδωτών πεδίων (GRADIENT FIELD), υποσύστημα ραδιοσυχνότητας, υποσύστημα πηνίων και κεραιών, λογισμικό απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου, υποσύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή host & συστήματος ανακατασκευής εικόνων, εξεταστική τράπεζα, σύστημα διαχείρισης και επεξεργασίας εικόνων από απόσταση, συνοδευτικός εξοπλισμός και συστήματα διασφάλισης ποιότητας.

Το έργο στοχεύει στην βέλτιστη χρήση των υπηρεσιών υγείας από τον πληθυσμό στόχο, που είναι το σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (732.762), και συνάδει με τον ειδικό στόχο της πρόσκλησης “Βελτίωση της πρόσβασης και χρήσης των υποδομών υγείας” ενώ ενισχύει το Νοσοκομείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Η προμήθεια του εξοπλισμού θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής εργασίας συνολικά στο Νοσοκομείο καθώς, μέσω του συστήματος PACS και σε συνδυασμό με τα νέα μηχανήματα που θα συνδεθούν σε αυτό, θα υπάρξει η δυνατότητα άμεσης διακίνησης ιατρικής πληροφορίας με τη μορφή ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Αυτό θα γίνεται με ασφάλεια εξαλείφοντας την πιθανότητα διασποράς λοιμώξεων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υγειονομικής κρίσης όπως είναι η πανδημία λόγω Covid-19, ενώ θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων.

Η Αναισθησιολογική Κλινική του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προμηθεύεται:

– Ένα (1) φορητό υπέρηχο με τρεις κεφαλές (linear, convex, phased array) και εφαρμογές για την κάλυψη ειδικοτήτων όπως αναισθησιολογία, ακτινολογία, παθολογία, αγγειολογία, ουρολογία, γυναικολογία, χειρουργική, παιδιατρική και ορθοπαιδική.

– Ένα (1) ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης δεδομένων ασθενούς (διάγραμμα αναισθησίας) το οποίο διαθέτει έναν κεντρικό σταθμό εργασίας ιατρικού τύπου και δέκα ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιατρικού τύπου που να συνδέονται με τα υπάρχοντα

αναισθησιολογικά μηχανήματα, τα μόνιτορ αιμοδυναμικής παρακολούθησης και τις ηλεκτρονικές αντλίες έγχυσης φαρμάκων και μέσω ειδικής εφαρμογής σε αυτούς να δημιουργείται διάγραμμα αναισθησίας του εκάστοτε ασθενούς.

Τα αναμενόμενα οφέλη είναι:

– η άμεση δημιουργία διαγράμματος αναισθησίας σε κάθε ασθενή μέσω της αυτόματης καταγραφής όλων των παραμέτρων που λαμβάνονται αυτόματα από τα μηχανήματα που υποστηρίζουν τον ασθενή κατά τη νοσηλεία του (αναισθησιολογικό μηχάνημα, μονιτορ, αντλίες). Το διάγραμμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του ασθενούς μέχρι να ολοκληρωθεί η νοσηλεία του στο Νοσοκομείο.

– η διενέργεια πλήθους ιατρικών πράξεων με χρήση του υπερηχογράφου.