ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Χρόνια σκωληκοειδίτιδα: Πού οφείλεται & με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο και χρησιμεύει ως δεξαμενή βακτηρίων. 

Όταν εκδηλώνεται στο σημείο φλεγμονή ή λοίμωξη τότε κάνουμε λόγο για σκωληκοειδίτιδα.

Ως χρόνια σκωληκοειδίτιδα χαρακτηρίζεται η μακρόχρονη φλεγμονή που εκδηλώνεται στη σκωληκοειδή απόφυση. Αν και σπάνια, είναι εξαιρετικά επίπονη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απειλητική για τη ζωή.

Η χρόνια σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1,5% όλων των περιστατικών σκωληκοειδίτιδας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενα επεισόδια σκωληκοειδίτιδας που διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

Η συνηθέστερη αιτία της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η συσσώρευση υπολειμμάτων κοπράνων (σοβαρή δυσκοιλιότητα), τα ασβεστοποιημένα υπολειμμάτων κοπράνων (πέτρες σκωληκοειδούς απόφυσης), ένας τραυματισμός στην κοιλιακή χώρα, καρκινικός όγκος, η διόγκωση λεμφαδένων/λεμφογαγγλίων, τα σκουλήκια στο έντερο, η ύπαρξη ξένου σώματος.

Δείτε με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η χρόνια σκωληκοειδίτιδα:

  • Το πρώτο και πιο εμφανές σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο ήπιος πόνος χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» και προς τον αφαλό. Μπορεί επίσης να είναι το μοναδικό σύμπτωμα της χρόνιας σκωληκοειδίτιδας.
  • Πυρετός
  • Αίσθημα κόπωσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • Πρήξιμο και ευαισθησία στην κοιλιά
  • Ναυτία ή διάρροια
  • Γενικευμένο αίσθημα κακουχίας

 

Πηγή: Medical News Today