ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Η σημασία της σήμερα ως το πιο αναγκαίο μέτρο κατά της διασποράς της νόσου Covid-19

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο και φέτος είναι ίσως πιο σημαντική από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών που επικρατούν λόγω της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19.

Ο Covid-19 γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό, (πχ βήχας, φτέρνισμα, καταρροή). Όταν λοιπόν βήχει κανείς ή όταν φτερνίζεται, μικροσκοπικά σταγονίδια από τους αεραγωγούς μπορούν να φτάσουν αρκετά μακριά σε απόσταση, και να προσκολλήσουν σε επιφάνειες. Παρόλο που συχνά στεγνώνουν εκεί, είναι γνωστό πλέον ότι οι ιοί παραμένουν ενεργοί για κάποιο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες αυτές. Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται αναγκαίο να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και σαφώς να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο, (μάτια, μύτη, στόμα).

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Οι κορωνοϊοί είναι ευαίσθητοί σε ουσίες, που διαλύουν το λίπος, διότι το γενετικό τους υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοόλες, που περιέχονται σε αρκετά σαπούνια, μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να τον καταστήσουν ανενεργό.

Ουσιαστικά, το σαπούνι διαλύει την λιπαρή μεμβράνη και ο ιός καταρρέει. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο μόνο με νερό λόγω των επιφανειοδραστικών ουσιών που περιέχει το σαπούνι. Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να τρίβουν πιο σχολαστικά τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν το σαπούνι, με αποτέλεσμα να τα καθαρίζουν πιο καλά.

Στόχος των εμπνευστών της συγκεκριμένης ημέρας που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Πηγή: jenny