Διατροφή

10 τροφές που προλαμβάνουν την έλλειψη βιταμινών και την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Μετά το καλοκαίρι και τις διακοπές, είναι καλό να κάνεις έναν αιματολογικό έλεγχο για έλλειψη βιταμινών. Επιπλέον, επειδή την εποχή αυτή χάνουμε πολλά μαλλιά, ενίσχυσε τη διατροφή σου και πρόλαβε την τριχόπτωση.

1. Σπανάκι

Το σπανάκι αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α και C και πρωτεΐνης. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την κύρια αιτία της τριχόπτωσης και το σπανάκι όχι μόνο περιέχει σίδηρο, αλλά και σμήγμα, το οποίο δρα σαν φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά. Επίσης, σου προσφέρει Ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Όλα αυτά βοηθούν στο να διατηρήσεις ένα υγιές δέρμα της κεφαλής αλλά και λαμπερά μαλλιά.

2. Καρότο και γλυκοπατάτες

Μπορείς εύκολα να προσθέσεις το καρότο σε πολλές συνταγές, αφού είναι ωφέλιμο για τα μάτια σου, καθώς περιέχει βιταμίνη Α που βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι γλυκοπατάτες επίσης είναι γεμάτες με βήτα-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σου. Η έλλειψη μάλιστα της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό τριχωτό με τάση φαγούρας.

3. Αυγό και γαλακτοκομικά

Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα αυγά και άλλα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα Ω-6 λιπαρά οξέα.

4. Βρόμη

Πρόσθεσε ένα μπολ με βρόμη στο πρωινό σου γεύμα και αποχαιρέτα την τριχόπτωση.. που χάνεις. Η βρόμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, Ω-3 λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενεργοποιούν την ανάπτυξη των νέων τριχών και κάνουν τα μαλλιά σου υγιή και πυκνά.

5. Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν τον μοναδικό ξηρό καρπό που περιέχει βιοτίνη, βιταμίνες Β(B1, B6, B9), βιταμίνη Ε, πολλές πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ενισχύουν τα στρώματα της τρίχας των μαλλιών και θρέφουν το δέρμα της κεφαλής. Τέλος, βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από καταστροφές στο DNA που μπορεί να προκληθούν λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

6. Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Εκτός από αυτό, είναι πλούσιες σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προσφέρουν στο δέρμα της κεφαλής το αναγκαίο οξυγόνο.

7. Κοτόπουλο

Το κρέας των πουλερικών είναι πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες που ενισχύουν τα εύθραυστα μαλλιά και αποτρέπουν την θραύση τους. Αφού τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται από πρωτεΐνες, πρέπει να το συμπεριλάβεις το κοτόπουλο στην καθημερινή διατροφή σου.

8. Φράουλα

Οι φράουλες περιέχουν υψηλά επίπεδα πυριτίου, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο ζωτικής σημασίας για την αντοχή των μαλλιών και για την ανάπτυξή τους. Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε πυρίτιο είναι το ρύζι, η βρώμη, το κρεμμύδι, το λάχανο, το αγγούρι και το κουνουπίδι.

9. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο βιταμίνη Β5 και βιταμίνη D, που και οι δύο είναι γνωστές ότι ενισχύουν την υγεία του θύλακα των μαλλιών. Επίσης, μπορείς και να χρησιμοποιήσεις το γιαούρτι για να φτιάξεις μία αναζωογονητική μάσκα μαλλιών.

10. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα σου, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Η βιταμίνη C είναι φημισμένη για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, που μειώνουν την ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σου εύθραυστα και αδύναμα. Πρόσθεσε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, η παπάγια, το μύρτιλο, το λάιμ και το ακτινίδιο στη διατροφή σου. Η βιταμίνη C επίσης συμβάλλει στην παραγωγή μίας απαραίτητης πρωτεΐνης, του κολλαγόνου, το οποίο ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία που υποστηρίζουν τα στελέχη της τρίχας.

Πηγή: shape