Μαγνησία

“Γυμναστική και εγκυμοσύνη” από τον Γυμναστή Γρηγόρη Αμβράζη

Γρηγόρης Αμβράζης : «Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη οδηγεί σε καλύτερη γέννα και φυσικά καλύτερη αποκατάσταση»

Ο Γρηγόρης Αμβράζης γεννήθηκε στο Βόλο το 1979. Σπούδασε Φυσιολογία της άσκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκτοτε συμμετέχετε σε πολλά σεμινάρια κατάρτισης και εξειδίκευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πιστοποιηθεί σε τομείς όπως IRONMAN, Personal Training, TRX Training, και στην άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της αποκατάστασης.

Ο Γρηγόρης μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποια είναι το οφέλη της τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί.

 

Συνέντευξη: Γεωργία Αγγελοπούλου

  1. Πες μας αρχικά λίγα λόγια για σένα και πως ξεκίνησες.

Ξεκίνησα με τον πρωταθλητισμό στο ολυμπιακό άθλημα Canoe Kayak για μερικά χρόνια με αρκετές διακρίσεις και ήμουν επί σειρά ετών στην εθνική ομάδα. Σπούδασα στην γυμναστική ακαδημία στο ΤΕΦΑΑ Θες/νίκης και έκανα μεταπτυχιακό στον Καναδά. Εδώ και 15 χρόνια έχω δικό μου γυμναστήριο στο Βόλο (τα τελευταία 5 χρόνια έχω το “great” στο εμπορικό κέντρο στη Σπυρίδη). Γενικά είμαστε γυμναστές που είμαστε σε άμεση επαφή με τον κόσμο και δεν γράφουμε μόνο άρθρα ή κάνουμε θεωρητικά σενάρια όπως κάποιοι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εποχής αφού το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το κέρδος και δεν μπορείς εύκολα να ελέγξεις την κατάσταση. Δεν είμαστε στη θεωρία αλλά γυμνάζουμε εμείς τον κόσμο!

Έχω πιστοποιηθεί και ασχοληθεί πολύ με την εγκυμοσύνη και την άσκηση «pre και post-natal», δηλαδή πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και την αποκατάσταση της γυναίκας μετά. Έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωής μιας γυναίκας και εμείς σαν γυμναστές μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση.

  1. Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική στην εγκυμοσύνη; Υπάρχουν οφέλη και στο παιδί;

Πλέον, αποδεδειγμένα και με τις πιστοποιήσεις που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ στην καλλιέργεια εδάφους για να γίνει καλύτερη η γονιμοποίηση και να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες στη σύλληψη, καλύτερη αιμάτωση, οξυγόνωση, πύελο και λιγότερα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη. Γίνεται καλύτερος έλεγχος βάρους, ορμονών και διάθεσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλύτερη γέννα και φυσικά καλύτερη αποκατάσταση αφού υπάρχει λιγότερος μυϊκός πόνος.

Το παιδί οξυγονώνεται καλύτερα και έχει καλύτερο περιβάλλον. Η τροφοδοσία της μητέρας  με το παιδί είναι καλύτερης ποιότητας και θρεπτικών συστατικών οπότε το παιδί έχει μεγάλο όφελος. Επίσης, όσον αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι, όπως και ο απλός γυμναζόμενος, η άσκηση ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα ψυχοφάρμακα. Όταν δίνεις ένα τεράστιο boost θετικής ενέργειας και ψυχολογίας μετά την άσκηση στην μητέρα αυτό περνάει και στο παιδί.

Εγώ δουλεύω μόνο personal τις εγκυμονούσες, θεωρώ πως είναι λάθος να τις κάνεις group γιατί κάθε μια έχεις τις δικές τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τον γιατρό της ο οποίος μας δίνει την κατεύθυνση. Επίσης, το ψυχολογικό κομμάτι πολλών γυναικών μαζί στην ίδια κατάσταση μπορεί να μην συμβαδίζει οπότε η μια να παρασέρνει την άλλη σε πράγματα που δεν τα έχει δει ή να επηρεάζουν μόνο τη μια. Δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες σε αυτή την κατάσταση.

  1. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην άσκηση;

Εφόσον η γυμναστική γίνεται από κάποιον πιστοποιημένο και όχι οποιονδήποτε γυμναστή και υπάρχει η έγκριση του γιατρού μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία μας. Ίσως κάποιοι παλαιάς γενιάς να το φοβούνται αλλά οι νέοι άνθρωποι δεν το σκέφτονται αφού σχεδόν όλοι οι γιατροί πλέον προτείνουν την άσκηση. Όλοι συμφωνούν να γυμνάζονται απλά είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει επικοινωνία του γιατρού με τον γυμναστή γιατί κάθε εγκυμοσύνη και κάθε γέννα είναι διαφορετική.

  1. Από ποιο μήνα ξεκινάει η γυμναστική στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα από πότε μπορεί να συνεχιστεί;

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά! Υπάρχει μια παύση ανάλογα με το πως θα γεννήσει η γυναίκα και μετά πρέπει πρώτα να γίνει η αποκατάσταση (τουλάχιστον 40-45 ημέρες ανάλογα τον γιατρό και την πορεία της γέννας). Μέσα στη λοχεία δεν επιτρέπεται η γυμναστική απλά προτείνουμε περπάτημα. Αν έχει γίνει φυσιολογική γέννα είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα για εμάς, ενώ αν έχει γίνει καισαρική τομή ανάλογα με το πως είναι τα κοιλιακά τοιχώματα θα μας κατευθύνει ο γιατρός πως και αν θα προχωρήσουμε.

  1. Τι ασκήσεις προτείνεις στις γυναίκες; Τώρα το καλοκαίρι μπορεί μια γυναίκα να κάνει ασκήσεις και στη θάλασσα;

Πρώτα γίνεται μια συνεννόηση με τον γιατρό και αφού πάρουμε την έγκρισή του τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης βγάζουμε το πρόγραμμα ασκήσεων. Το χωρίζουμε σε 3μηνα και η άσκηση είναι ελεγχόμενη από τον γιατρό. Γενικά η θάλασσα και το νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως επιτρεπόμενα. Μόλις γεννήσει η γυναίκα και μετά προσπαθούμε να αποφύγουμε τη θάλασσα για να μην υπάρξει κίνδυνος για μολύνσεις. Εμείς γενικά προτείνουμε κάτι πολύ συνηθισμένο κυρίως για μετά την εγκυμοσύνη, είναι οι μύες της πυέλου (το Pelvic Floor) οι οποίοι είναι σε αδράνεια, όπως επίσης υπάρχει και διάταση κοιλιακών τοιχωμάτων στην κοιλιά. Αυτούς του μυς πρέπει σιγά σιγά να τους ενεργοποιήσουμε, το νερό μας κάνει αλλά εμείς θέλουμε κάτι πιο ενεργό ώστε να υπάρξει σιγά σιγά αποκατάσταση. Οπότε ενδυναμώσεις με λάστιχα, με trx, με απλά μηχανήματα και ασκήσεις τύπου pilates (συγκεκριμένες ασκήσεις) ενδείκνυνται για εγκυμονούσες. Βέβαια οι ασκήσεις διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.

  1. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν και στο σπίτι;

Βεβαίως! Προτιμούμε σε κάθε κατάσταση να δουλεύουμε ανάλογα τις ανάγκες της γυναίκας.

  1. Ο σύζυγος μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει τη γυναίκα του;

Ο σύζυγος κυρίως μπορεί να την ενθαρρύνει πολύ στο ψυχολογικό κομμάτι που είναι τεράστιας αξίας. Επίσης, αυτό που βοηθάει πολύ τη εγκυμονούσα είναι να έχει μια σταθερή ώρα για τον εαυτό της γιατί από την ώρα που θα γεννήσει περιορίζεται ο χρόνος αυτός. Οπότε είναι σημαντικό να καθορίσουν μαζί με τον σύζυγό της 1-2 ώρες την εβδομάδα που θα είναι μόνο δικές της. Άλλωστε όλοι το χρειαζόμαστε αυτό ανεξαρτήτως καταστάσεων!

  1. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Βόλο, έχει απήχηση η άσκηση στην εγκυμοσύνη; Σε ποιες ηλικίες;

Αν με ρωτούσες πριν 10 χρόνια θα σου απαντούσα αρνητικά γιατί όλοι ήταν πολύ διστακτικοί, και οι γιατροί και οι γυναίκες. Πλέον έχει αλλάξει αυτή η άποψη. Γενικά ο κόσμος είναι πιο συνειδητοποιημένος από παλιότερα. Οι γιατροί αλλά και ο κόσμος είναι όλοι θετικοί στην άσκηση εφόσον βέβαια ενημερωθούν ώστε να πάνε στον κατάλληλο άνθρωπο. Κατάλληλος για αυτό είναι ένας πιστοποιημένος γυμναστής και όχι μια μαία, η μαία έχει συγκεκριμένο και αδιαμφισβήτητο ρόλο στην εγκυμοσύνη και στη γέννα.

Όσον αφορά τις ηλικίες, η άσκηση έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες γυναίκες κάτω των 40 ετών καθώς μεγαλώνοντας υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα, ανάλογα βέβαια όπως είπαμε με τις οδηγίες του γιατρού.

Μπορείτε να τον βρείτε και εσείς στο γυμναστήριο του «GREAT» στο κέντρο του Βόλου (Σπ.Σπυρίδη 30) ή στο email: canoegreg69@yahoo.gr.