Διατροφή

Ξερά σύκα: Τα οφέλη τους για την υγεία

Τα σύκα είναι πολύ θρεπτικά φρούτα και μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής διατροφής είτε ως σνακ είτε ως προσθήκη σε σαλάτες, μπάρες δημητριακών και πλήθος άλλων συνταγών.

Τα ξερά σύκα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδικαιολόγητη ένταση και άγχος. Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300mg καλίου.

Είναι επίσης πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Μισή κούπα ξερά σύκα καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο.

Είναι τέλος πλούσια σε ασβέστιο, περιέχοντας ποσότητα μεγαλύτερη ακόμη και από το γάλα.

Δείτε τα άλλα οφέλη των αποξηραμένων σύκων για την υγεία:

  • Διατηρούν την αλκαλικότητα: Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν το αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό και μειώνουν την οξύτητα, που οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονών. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.
  • Καθαρίζουν τον οργανισμό: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας τη λειτουργία του εντέρου. Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού.
  • Έχουν λίγες θερμίδες: Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

ΠΗΓΗ: onmed