Διατροφή

Ποτά & ροφήματα με αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 1/3 των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η καθιστική ζωή, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, η μη ισορροπημένη διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Η πρόληψη του καρκίνου σε ποσοστό 30-50% είναι εφικτή μέσω της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, που παρέχουν συνδυασμό ενώσεων διαφόρων βιταμινών και μετάλλων με αντικαρκινική δράση.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο συστήνει την κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Δείτε ποια είναι τα ποτά και τα ροφήματα με αντικαρκινικές ιδιότητες:

  • Κρασί: Η ρεσβερατρόλη, η φυσική ουσία που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών συμβάλλει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό τους. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρου συμβάλλει στην πρόληψη ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου.
  • Καφές: Μελέτες συνδέουν την κατανάλωση καφέ με μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του ήπατος
  • Τσάι: Η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού (μαύρου, πράσινου και άσπρου) έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών καρκίνων, όπως του παγκρέατος, της χολής και του στομάχου. Η αιτία είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κατεχίνες, πολυφαινόλες και φλαβανόλες.
  • 100% φυσικός χυμός φρούτων και λαχανικών: Η καθημερινή κατανάλωση χυμού λαχανικών συμβάλλει στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων. Ειδικά οι φυτικές ίνες των πράσινων λαχανικών περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε στους χυμούς ντομάτες, σέλινο, καρότα, σπανάκι, παντζάρια και βότανα. Τα σκουρόχρωμα φρούτα, όπως τα μούρα, τα γκρέιπφρουτ, τα ρόδια, αλλά και τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη και ανθοκυανίνες με πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πηγή: Medical Daily