Γυναίκα

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Η απόκτηση ενός μωρού είναι μια σημαντική απόφαση. Γι΄αυτό πριν ξεκινήσετε μόνοι σας τις προσπάθειες, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας.

«Θα συνιστούσα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας δύο μήνες πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε  ή αρκετούς μήνες πριν,  εάν έχετε προϋπάρχουσα πάθηση», λέει η Mary Jane Minkin, MD, κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale.

Σε αυτή την επίσκεψη ο γιατρός θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας δώσει συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Από την πλευρά σας μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής:

Πόσο καιρό θα μου πάρει να μείνω έγκυος;

Φυσικά, ο γιατρός δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πότε θα συλλάβετε . Μερικά ζευγάρια τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια, ενώ άλλα χρειάζονται χρόνια. Όμως, ο γιατρός μπορεί να κάνει κάποιες γενικές προβλέψεις βάσει της ηλικίας, του ιατρικού ιστορικού και τυχόν προηγούμενων προσπαθειών που κάνατε για να συλλάβετε.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητά μου;

Σύμφωνα με τη Δρ Minken, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η ενδομητρίωση , οι διαταραχές του θυρεοειδούς . Όσον αφορά τον σύντροφό σας ζητήματα σχετικά με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα ή τη μορφολογία μπορεί να κάνουν τη σύλληψη δύσκολη.

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα τη γονιμότητά μου;

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και την επιληψία, μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να βλάψουν το μωρό μόλις μείνετε έγκυος (για παράδειγμα, στεροειδή, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά και φάρμακα θυρεοειδούς).

Πρέπει να πάρω βιταμίνες ή συμπληρώματα;

Οι μελλοντικές μητέρες πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέος τρεις-έξι μήνες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Η Δρ Minken λέει ότι το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο κάποιων γενετικών ανωμαλιών. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει προγεννητικές βιταμίνες , ειδικά εάν φαίνεται να έχετε έλλειψη συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας.

Πρέπει να αλλάξω τη ρουτίνα διατροφής / άσκησης / άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής;

Γνωρίζατε ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώσει τη γονιμότητά σας; Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως ο διαβήτης κύησης , η υψηλή αρτηριακή πίεση, και η αποβολή. Η υπερβολική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη σας. Κάντε μια ανοιχτή συνομιλία με το γιατρό σας σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας και ρωτήστε εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Γιατί δεν μπορώ να συλλάβω;

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε για ένα χρόνο χωρίς αποτελέσματα (ή έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών), πιθανότατα αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπογονιμότητας . Αυτή η κατάσταση επηρεάζει ένα στα οκτώ ζευγάρια σήμερα μόνο στην Αμερική. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει εσάς και τον σύντροφό σας για να προσδιορίσετε την αιτία της υπογονιμότητας στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει.

Πηγή: www.parents.com