Διατροφή

4 λόγοι για να βάλεις στη διατροφή σου το αγγούρι

Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων. Επίσης, τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν καλή ποσότητα νερού και διαλυτών ινών, καθιστώντας τα ιδανικά για την προώθηση της ενυδάτωσης, ενώ βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Υπάρχουν όμως 4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να έχεις το αγγούρι στη διατροφή σου, κι ίσως να μην γνωρίζεις.

 

#1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά έχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ένα αγγούρι (300 γραμμάρια περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 45
Ολικό λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 14%
Βιταμίνη Κ: 62%
Μαγνήσιο: 10%
Κάλιο: 13%
Μαγγάνιο: 12%

Επιπλέον, τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Στην πραγματικότητα, τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό. Για τη μεγιστοποίηση της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά, τα αγγούρια πρέπει να τρώγονται χωρίς να τα καθαρίζεις. Το ξεφλούδισμα μειώνει την ποσότητα των ινών, καθώς και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

 

#2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εμποδίζουν την οξείδωση. Η συσσώρευση αυτών των επιβλαβών ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους χρόνιων ασθενειών. Στην πραγματικότητα, το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες έχει συσχετιστεί με καρκίνο και καρδιακή, πνευμονική και αυτοάνοση νόσο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων.

 

#3. Είναι ενυδατικό

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματός, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους. Στην πραγματικότητα, η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη φυσική απόδοση έως το μεταβολισμό. Ενώ ικανοποιείς την πλειονότητα των αναγκών σου σε υγρά με πόσιμο νερό ή άλλα υγρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάρουν έως και το 40% της συνολικής πρόσληψης νερού από την τροφή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα, μπορούν να είναι μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σου. Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προώθηση της ενυδάτωσης και μπορούν να σε βοηθήσουν να καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε υγρά.

 

#4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, έχουν χαμηλές θερμίδες. Κάθε μερίδα (104 γραμμάρια) περιέχει μόνο 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο αγγούρι (300 γραμμάρια) περιέχει μόνο 45 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τρώτε πολλά αγγούρια χωρίς να παίρνεις επιπλέον θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Τα αγγούρια μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και συνοδευτικά πιάτα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των αγγουριών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια ανάλυση εξέτασε 13 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 3.628 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό νερό και χαμηλές θερμίδες συσχετιζόταν με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.

ΠΗΓΗ: queen.gr