Γυναίκα

Υπέρταση κύησης: Οι κίνδυνοι για τη γυναικεία καρδιά μετά την εγκυμοσύνη

Περίπου 1-6% όλων των κυήσεων στις δυτικές χώρες συνοδεύονται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία συνήθως επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, οι γυναίκες με υπέρταση κύησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές νόσους μετέπειτα στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον.

Διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 21 μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3,6 εκατομμύρια γυναίκες, 128.000 εκ των οποίων είχαν εμφανίσει υπέρταση κύησης.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είναι τα εξής:

– Γυναίκες με υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο για όλες τις καρδιαγγειακές νόσους και 46% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

– Γυναίκες με μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες και υπέρταση κύησης είχαν 81% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, 83% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 77% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με την Clare Oliver-Williams από τη Μονάδα Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Cambridge, τα νέα στοιχεία προστίθενται σε μια σειρά επιπλοκών της εγκυμοσύνης που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου και η προεκλαμψία, που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί γιατί η υπέρταση κύησης σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις στη μετέπειτα ζωή, μία ερευνητική υπόθεση προτείνει πως η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη προκαλεί μια συνεχή βλάβη που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Εναλλακτικά, οι γυναίκες που αναπτύσσουν υπέρταση κύησης μπορεί να έχουν από πριν αυξημένες πιθανότητες για καρδιοπάθειες, οι οποίες εκδηλώνονται λόγω του στρες που προκαλεί η εγκυμοσύνη στο σώμα της γυναίκας.

Η Δρ. Oliver-Williams ανέφερε επίσης πως μικρές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ή η χαλαρή άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν.

ΠΗΓΗ: onmed.gr