Γυναίκα

5 σημεία που πρέπει να ελέγχουν τακτικά οι γυναίκες στο σώμα τους

Οι γυναίκες είναι πιο εξοικειωμένες με το θέμα «πρόληψη», συγκριτικά με τους άνδρες, το ετήσιο τσεκ-απ και η επίσκεψη στο γυναικολόγο όμως, δεν είναι πάντα αρκετά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρατήρηση του σώματος θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το ίδιο το άτομο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο οργανισμός σας στέλνει τα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία όσο πιο γρήγορα αποκωδικοποιήσετε, τόσο καλύτερα για εσάς.

Τα 5 πράγματα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να εξετάζει στο σώμα της είναι:

  1. Η ροή της περιόδου: Εάν συχνά παρατηρείτε αιμορραγία εκτός του τακτικού σας κύκλου, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων της μήτρας ή και καρκίνου του τραχήλου. Πριν πανικοβληθείτε, επισκεφθείτε πρώτα το γυναικολόγο σας, καθώς μπορεί απλά να οφείλεται σε έντονο στρες.
  2. Σημάδια στα νύχια: Εάν έχετε εμφανίσει σκούρες γραμμές κάτω από το δέρμα, ίσως είναι σημάδι που υποδηλώνει καρκίνο του δέρματος. Κιτρινωπές, καφέ ή μαύρες γραμμές υποδηλώνουν βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να έχει προκληθεί από μελάνωμα.
  3. Μεταβολές στην επιδερμίδα: Σπυράκια που δεν υποχωρούν και έντονη τριχοφυΐα ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. Οι πολυκυστικές ωοθήκες ταλαιπωρούν τις γυναίκες με ασταθή κύκλο, αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών και τριχοφυΐα στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι και την πλάτη. Επίσης, είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, μεταβολικό σύνδρομο, ακόμα και διαβήτη.
  4. Αλλαγή απόχρωσης στις μασχάλες: Εάν παρατηρείτε πυκνότερης υφής και σκούρας απόχρωσης δέρμα στις μασχάλες σας, τότε είναι πιθανό να έχετε εμφανίσει διαβήτη. Η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί στην αφύσικα μεγάλη παραγωγή δερματικών κυττάρων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πυκνότητα και σκουρόχρωμη υφή του δέρματος στις μασχάλες. Ειδικά, μάλιστα, για τα υπέρβαρα άτομα, οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη είναι αυξημένες.
  5. Σημάδια στα βλέφαρα: Τα μικρά άσπρα σημάδια στα βλέφαρα είναι πιθανό να υποκρύπτουν αυξημένη χοληστερίνη. Οι «σβώλοι» που αναπτύσσονται, είναι αποθήκες χοληστερίνης κάτω από το δέρμα. Η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή είναι τρόποι για να ρίξετε τη χοληστερίνη.

ΠΗΓΗ: onmed.gr