Γιατροί, Μαγνησία

Συνέντευξη από την Φαρμακοποιό/ Χημικό Παπαδημητρίου Σοφία σχετικά με τις ιώσεις

Παπαδημητρίου Σοφία

Φαρμακοποιός/Χημικός PhD

Marie Curie of European Commision

Queen Mary University of London

Τηλ: 6974793360

Email: s.a.papadimitriou@icloud.com

Linkedin: https://uk.linkedin.com/in/sofiapapadimitriou

 

Κυρία Παπαδημητρίου, για να σας γνωρίσει το κοινό μας, θα θέλατε να μου πείτε κάποιες γενικές πληροφορίες για σας και τη δουλειά σας;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά σε πολύ μικρή ηλικία ήρθαμε με την οικογένειά μου στο Βόλο, όπου και πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2004 πήρα το πρώτο μου πτυχίο στον κλάδο της Χημείας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Συνέχισα με το δεύτερο πτυχίο μου, στον κλάδο της Φαρμακευτικής, από όπου και αποφοίτησα τον Ιούνιο του 2011. Το μεταπτυχιακό και διδακτορικό μου το ολοκλήρωσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η θεματολογία του σχετιζόταν με τη χημεία και την τεχνολογία πολυμερών, δίνοντας έμφαση στην νανοτεχνολογία των φαρμάκων. Τη μετά διδακτορική μου έρευνα την ξεκίνησα στην Ελλάδα και τη συνέχισα στο Λονδίνο ” QUEEN MARY UNIVERSITY OF LONDON”, με υποτροφία ” MARIE CURIE ” της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούνιο του 2013 έως Ιούνιο 2015). Εκεί ασχολήθηκα με δύο πολύ σημαντικά ερευνητικά πεδία. Το πρώτο έχει να κάνει με υλικά και νανοτεχνολογία, από τη μία για διαδερμικές χορηγήσεις των φαρμάκων και από την άλλη εφαρμογή της φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας σε νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως π.χ. η νόσος του Αλτσχάιμερ και του πάρκινσον.

Γυρνώντας στην Ελλάδα, εκτός του φαρμακείου που διατηρώ στην Ανακασιά από το 2016, διδάσκω στα δημόσια ΙΕΚ, στους βοηθούς φαρμακείου, μαθήματα όπως φαρμακευτική τεχνολογία, φαρμακολογία και πρακτική άσκηση στο επάγγελμα. Ταυτόχρονα είμαι και reviewer σε δεκαπέντε περίπου περιοδικά, δηλαδή διορθώνω άρθρα που έρχονται σε μένα που είναι προς το να εκδοθούνε, είναι άρθρα επιστημονικού ενδιαφέροντος, για ανάλογου τύπου περιοδικά, με impact factor (παράγοντα επιρροής). Αναφερόμαστε βέβαια σε μεγάλους διεθνείς οίκους εντός και εκτός Ευρώπης. Ταυτόχρονα συνεχίζω να συνεργάζομαι με το ¨RESEARCH EXECUITIVE AGENCY’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπου και εκεί λειτουργώ ως expert reviewer & rapportur για ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς, όσον αφορά το αντικείμενο που ειδικεύομαι, δηλαδή στο ερευνητικό πεδίο της φαρμακευτικής τεχνολογίας, των νέων φαρμακοτεχνικών μορφών αποδέσμευσης αυτών, των νέων υλικών. Όπως επίσης και όλων των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσονται καθημερινά (μικροτεχνολογία – νανοτεχνολογία ή νέες μεθόδους και τεχνολογίες ).

Έχω πάρει δυο βραβεύσεις, η μια για την υποτροφία που μου απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνά μου, καθώς επίσης και για την ομιλία μου στο Αγγλικό Κοινοβούλιο σε σχέση με την έρευνα.

Ποιες ιώσεις, λοιπόν, βρισκόντουσαν σε έξαρση φέτος την Άνοιξη; Ποιες ηλικίες προσβάλλουν περισσότερο και πότε;

Φέτος είχαμε σε έξαρση δύο βασικές ιώσεις. Η μία ήταν ο ιός της γρίπης, με διαφορετικά πιθανά στελέχη ,με το πιο σύνηθες το H1N1 και φυσικά ο κορονοϊός. Φορέας ενός ιού μπορεί να γίνουμε όλοι μας , είτε είμαστε παιδιά, είτε είμαστε ενήλικες είτε ανήκουμε στην τρίτη ηλικία. Δεν είναι απόλυτο, αλλά ο ιός της γρίπης βλάπτει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και ειδικότερα άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως με το αναπνευστικό τους σύστημα (Χ.Α.Π.), σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Δίνουμε περισσότερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού ακριβώς γιατί αυτά τα άτομα παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιπλοκών και αποτελούν ομάδες υψηλού κίνδυνου ακριβώς εξαιτίας των συνοδών προβλημάτων υγείας. Η μεταδοτικότητα είναι ίδια σε παιδιά και ενήλικες. Διαφορά υπάρχει στο πως εξελίσσετε σε κάθε οργανισμό. Θεωρώ, πάντως, πως ένα άτομο εμβολιασμένο με το κατάλληλο εμβόλιο είναι και θωρακισμένο απέναντι στον εκάστοτε ιό. Ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση Οκτώβριο- Νοέμβριο και κάνει ένα μεγάλο ”pick” την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου στην Ελλάδα. Βάση στατιστικών στοιχείων το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Τρόποι αντιμετώπισης κατά των Ιώσεων; Πως μπορούμε εμείς να προφυλαχτούμε;  Ποιους κανόνες υγιεινής συστήνεται εσείς ως φαρμακοποιός;

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης όσον αφορά την πρόληψη των ιώσεων. Εξαιρετικά σημαντική ,μην το ξεχνάμε αυτό, είναι η προσπάθεια αυτή την περίοδο που κάνουν και οι κρατικοί φορείς, και οι φορείς Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, αλλά και ο κάθε γιατρός ξεχωριστά. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος δίνει σαφείς οδηγίες και σε όλους μας. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ συνεργάζονται αμέριστα προς την κατεύθυνση πρόληψης και αντιμετώπισης στην Ελλάδα. Για να προστατευτούμε κρατάμε καλές συνθήκες Υγιεινής. Πλένουμε τα χέρια μας, αερίζουμε τους χώρους μας. Τώρα που έχουμε έξαρση της γρίπης, αν κάποιος από το περιβάλλον μας νοσεί, καλό θα είναι να μην ερχόμαστε σε άμεση επαφή μαζί του. Αυτός που νοσεί είναι σαφές πως πρέπει να παραμείνει σπίτι. Για αυτή την περίοδο που είναι σε έξαρση ο ιός, δεν χρειάζονται πολλοί  εναγκαλισμοί και φιλιά, δεν συνωστιζόμαστε, κρατάμε τουλάχιστον ένα μέτρο από τον συνομιλητή μας και ακολουθεί καλή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και βιταμίνη C. Γενικά, συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας πολλά φρούτα και λαχανικά, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λινού με την ομάδα της έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά σε αυτό το σημείο με την έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών που συστήνω σε όλους.

Κυρία Παπαδημητρίου, βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος τα συμπληρώματα διατροφής;

Για μένα ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Η λήψη βιταμινών βοηθάει συμπληρωματικά και μόνο, όταν έχουμε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, που όλοι μας έχουμε στην καθημερινότητά μας. Άρα μπορεί να μας βοηθήσουν συμπληρωματικά και όχι προληπτικά.

Από δω και πέρα ο καιρός βελτιώνεται, ποιες είναι οι ιώσεις που θα πρέπει να προσέξουμε από δω και πέρα;

Όσο βελτιώνεται ο καιρός από δω και πέρα, στατιστικά, η υγρασία υποχωρεί και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Βλέπουμε, λοιπόν, τον ιό της γρίπης σιγά σιγά να υποχωρεί. Δεν γνωρίζουμε αν ο καινούριος ιός που εμφανίστηκε θα υποχωρήσει. Αυτό είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι φορείς συλλέγουν στοιχεία αυτή τη στιγμή. Την περίοδο που ακολουθεί έχουμε περισσότερο έξαρση αλλεργιών παρά ιώσεων, αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Κλείνοντας κυρία Παπαδημητρίου θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι;

Θέλω να τονίσω πως τα αντιμικροβιακά φάρμακα δεν συνιστώνται στην καταπολέμηση των ιώσεων. Η αλόγιστη χρήση αντιβιώσεων είναι εντελώς περιττή και μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Παίρνουμε αντιβίωση για την καταπολέμηση μικροβίων και όχι ιώσεων και την παίρνουμε μόνο, και εδώ θα σταθώ ιδιαίτερα και με αρκετή αυστηρότητα, μόνο με ιατρική συνταγή από το γιατρό μας και μόνο όταν εκείνος το κρίνει και ποτέ μόνοι μας.