Διατροφή

Ποια είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά

Η αλμυρή γεύση σε συνδυασμό με τη λιπαρή και πλούσια υφή τους, καθιστά τα τυριά μία από τις πιο εθιστικές κατηγορίες τροφών. Αποτελούν μάλιστα ένα βασικό λόγο που πολλοί, αν και το θέλουν, δεν μπορούν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή.

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο. Και βέβαια δεν έχουν όλα τα τυριά την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Δείτε παρακάτω τα 5 πιο υγιεινά τυριά:

  1. Κατσικίσιο τυρί: Έχει λιγότερη λακτόζη σε σύγκριση με το τυρί που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό αποτελεί καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία λόγω της περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη Α2. Το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  2. Μοτσαρέλα: Έχει γαλακτώδη γεύση και απαλή, υγρή υφή. Παράλληλα, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) από άλλους τύπους τυριών. Καλύπτει επίσης το 15% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο ανά μερίδα.
  3. Ρικότα: Παρότι συνήθως παρασκευάζεται από υπολείμματα άλλων τυριών, είναι πιο υγιεινή από άλλα είδη τυριών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών. Είναι επίσης καλή πηγή ορισμένων αμινοξέων όπως η λευκίνη, που προάγει την αποκατάσταση των μυών και των οστών. Η ρικότα είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου.
  4. Παρμεζάνα: Ανήκει στην κατηγορία των τυριών που όσο ωριμάζουν γίνονται καλύτερα. Η περιεκτικότητά της σε λακτόζη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό αποτελεί καλή επιλογή για τα άτομα με ευαισθησίες και δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρμεζάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, καθιστώντας την την καλύτερη επιλογή για αθλητές και άτομα με έντονο πρόγραμμα.
  5. Τσένταρ: Ανήκει και αυτό στα τυριά ωρίμανσης και αποτελεί καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Πηγή: Medical Daily