Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών 2020

Οι Νοσηλευτές είναι από τους πιο αφοσιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας: παρέχουν φροντίδα, ανακούφιση και ενδιαφέρον σε κάθε άνθρωπο που βιώνει καταστάσεις όπου βάλλεται η υγεία του.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Ο Νοσηλευτής είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι μαζί του όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, την ασθένεια, τη σωματική και ψυχική κατάπτωση. Kαλούνται να επιδεικνύουν ψυχραιμία υπό συνθήκες πίεσης, να απαντούν σε συνεχείς ερωτήσεις, να χρησιμοποιούν τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας τους για να κάνουν τον ασθενή και συνάνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα.

Οι Νοσηλευτές είναι έτοιμοι για οτιδήποτε: καλούνται να αντιδράσουν ταχύτατα στα επείγοντα περιστατικά, στην κλινική επιδείνωση, στα απρόβλεπτα σενάρια που υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο.

Η Νοσηλευτική μέσα από τα λόγια των νοσηλευτών:

  • Κάθε ημέρα είναι διαφορετική.. Ποτέ δεν βιώνεις την ίδια κατάσταση. Κάθε μέρα καλείσαι να δίνεις απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα.
  • Υπάρχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν βλέπεις τον ασθενή σου να σου χαμογελάει, να σε ευχαριστεί για τη φροντίδα που του παρέχεις.
  • Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα, στις αργίες, τα Σαββατοκύριακα, απογεύματα, νύχτες αδιάκοπα, ακούραστα. Είμαστε εδώ για όλους, για κάθε ανάγκη.
  • Καμία μέρα δεν είναι ίδια με τις άλλες, είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα και αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες .

 

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών 2020.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής, του λογότυπου της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, με το οποίο ευχαριστεί τους πολίτες, που αγκάλιασαν και στήριξαν όλους τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή θα «τιμηθεί» στη χώρα μας με δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις

Με δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που αλλάζουν δραστικά και ουσιαστικά το νευραλγικό νοσηλευτικό πεδίο στο ΕΣΥ αλλά και την καθημερινότητα των ασθενών, θα «τιμηθεί» η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή στη χώρα μας – μία ημέρα που ούτως ή άλλως έχει έντονο συμβολισμό αλλά ιδίως εφέτος βρίσκει τους νοσηλευτές στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ καθώς και ειδικευόμενων νοσηλευτών -όπως θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε νομοθέτημα τις αμέσως επόμενες ημέρες- αποτελούν τα «δώρα», σε συμβολικό και κυρίως σε ουσιαστικό επίπεδο, της κυβέρνησης προς τους αυτούς τους σημαντικούς πλην αφανείς ήρωες του συστήματος υγείας.
Σημειώνεται ότι σήμερα στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 35.000 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές -οι τελευταίοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και λόγω της πανδημίας η πόρτα του ΕΣΥ άνοιξε, μέσω διετούς διάρκειας σύμβασης, για άλλους 600 νοσηλευτές. Στο σύνολό του, ωστόσο, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι γηρασμένο, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική του εξουθένωση αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.

Πηγή: hygeia.gr/ protothema.gr