Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Καθιερώθηκε από την ιδρυτική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ως μία ημέρα που θα συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή, τόσο του κόσμου όσο και των ηγετών σε κρίσιμα θέματα υγείας. Η φετινή παγκόσμια ημέρα συμπίπτει με την πανδημία του νέου κορονοϊού, με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου.
Αυτή η τρομερή πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες. Οι άνθρωποι που κρατάνε με νύχια και με δόντια τα συστήματα από την κατάρρευση είναι οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές.
Σε αυτούς αφιερώνεται η σημερινή ημέρα και στον ανιδιοτελή αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή στην αντιμετώπιση του COVID-19, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα, συλλέγοντας δεδομένα για τις κλινικές μελέτες, απαντώντας στα ερωτήματα και στους φόβους των ασθενών και των συγγενών τους.
Ταυτόχρονα, το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτό που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο και ψυχολογικής επιβάρυνσης. Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Όλα τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν επιπλέον βάρος σε ένα προσωπικό, το οποίο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης «κουβαλά» αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).
«Ένα “τσουνάμι” -όχι μόνο από πλευράς όγκου και φόρτου εργασίας αλλά και από πλευράς ποιοτικά πρωτόγνωρων κλινικών και οργανωτικών απαιτήσεων και προκλήσεων- είναι έτοιμο να χτυπήσει ένα ήδη εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό σε υγειονομικά συστήματα ελλιπώς προετοιμασμένα -ειδικά στη χώρα μας- να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Η κατάρρευση, σωματική και ψυχολογική του υγειονομικού προσωπικού της βόρειας Ιταλίας, ήδη έχει συμβεί, ενώ είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες το 12-15% των κρουσμάτων αφορούν υγειονομικούς με πολυάριθμα θύματα ανάμεσά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος Άγις Γούζαρης.
Πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας αφιέρωσε ένα τμήμα της καθημερινής ενημέρωσης, για να εκφράσει τις ευχαριστίες του στους επαγγελματίες υγείας που βοηθούν τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του ιού. «Πρώτα στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και του κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων, διοικητικούς υπαλλήλους. Τους ανθρώπους αυτούς, που 24 ώρες το 24ωρο φροντίζουν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία. Που εκτός των άλλων περιστατικών της καθημερινότητας, αντιμετωπίζουν πλέον και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διακομιδής στο νοσοκομείο, λόγω του κορονοϊού. Η έγκαιρη παρέμβασή τους, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην κοινή προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Από την καρδιά μου ευχαριστώ τους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για την υψηλή ποιότητα και φροντίδα των περιστατικών της νέας νόσου. Χάρη στις προσπάθειές τους, έχουμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε καθημερινά θετικά αποτελέσματα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου» είχε αναφέρει.
Για να αντεπεξέλθουν οι «μαχητές της πρώτης γραμμής» στη δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας, χρειάζονται τη στήριξη όλων μας. Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, στέλνουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και βρίσκονται στο πλευρό τους για καλύτερες συνθήκες και υπηρεσίες στη δημόσια υγεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας υπενθυμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι υγειονομικοί για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής. Η Πολιτεία από τη μεριά της, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει το υγειονομικό προσωπικό εμπράκτως και με μόνιμο χαρακτήρα.