Γυναίκα

Τα 12 σημάδια που δείχνουν ορμονική διαταραχή

Αισθάνεστε φούσκωμα, ευερεθιστότητα και γενικά δεν είστε στα καλύτερά σας, αλλά δεν γνωρίζετε το λόγο;

Είναι πιθανό οι ορμόνες σας να μην βρίσκονται σε ισορροπία. Οι ορμόνες είναι «αγγελιοφόροι» των χημικών ουσιών που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων.

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδά τους να αυξομειώνονται σε διάφορες φάσεις της ζωή σας, όπως πχ. στη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Κάποια προβλήματα υγείας ή φάρμακα μπορούν επίσης να διαταράξουν τις ορμόνες σας.

Δείτε παρακάτω τα συμπτώματα της ορμονικής διαταραχής:

  1. Ακανόνιστες περίοδοι: Η περίοδος στις περισσότερες γυναίκες έρχεται κάθε 21-35 ημέρες. Αν η περίοδός σας δεν είναι σταθερή, μπορεί να έχετε περισσότερες ή λιγότερες ορμόνες που επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Εάν είστε μεταξύ 40 και 50, μπορεί να μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί επίσης να οφείλονται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  2. Προβλήματα ύπνου: Αν έχετε αϋπνίες ή δεν κοιμάστε καλά, μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, της ορμόνης που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες. Τα χαμηλά οιστρογόνα από την άλλη, μπορεί να προκαλούν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.
  3. Χρόνια ακμή: Μία έξαρση της ακμής πριν την περίοδο είναι φυσιολογική. Η ακμή που δεν υποχωρεί ωστόσο, αποτελεί σύμπτωμα ορμονικών διαταραχών. Η περίσσεια ανδρογόνων (των ανδρικών ορμονών που έχουν άνδρες και γυναίκες αλλά σε διαφορετική ποσότητα) ωθεί τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Τα ανδρογόνα επηρεάζουν επίσης τα δερματικά κύτταρα μέσα και γύρω από τους θύλακες των τριχών. Και οι δύο αυτοί παράγοντες φράσσουν τους πόρους και προκαλούν ακμή.
  4. Προβλήματα μνήμης: Δεν είναι σαφές πώς επηρεάζουν οι ορμόνες τον εγκέφαλο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλλαγές στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, εμπλέκονται στη μνήμη, επειδή επηρεάζουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Τα προβλήματα προσοχής και μνήμης είναι ιδιαίτερα κοινά κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα προβλήματος του θυρεοειδούς.
  5. Προβλήματα πεπτικού: Το έντερό σας είναι επενδεδυμένο με μικροσκοπικά κύτταρα που ονομάζονται υποδοχείς και αντιδρούν στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Όταν αυτές οι ορμόνες είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από το φυσιολογικό, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην πέψη, όπως διάρροιες, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα ναυτίες κλπ. Έτσι εξηγούνται και τα προβλήματα του πεπτικού στη διάρκεια της περιόδου.
  6. Επίμονη κούραση: Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής ορμονών. Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία. Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, είναι επίσης πιθανό να μην έχετε καθόλου ενέργεια. Θα το διαπιστώσετε με μια απλή εξέταση αίματος.
  7. Αλλαγές στη διάθεση & κατάθλιψη: Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πτώση και οι απότομες αυξομειώσεις των ορμονών προκαλούν μελαγχολία και κακή διάθεση. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.
  8. Αυξημένη όρεξη & πρόσληψη βάρους: Όταν είστε μελαγχολικοί ή ευερέθιστοι, είναι πιο πιθανό να «ξεσπάτε» στο φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που η πτώση των ορμονών συνδέεται με αύξηση βάρους. Η πτώση των οιστρογόνων μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής.
  9. Πονοκέφαλοι: Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους όταν μειώνονται τα οιστρογόνα τους. Γι’ αυτό και οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  10. Κολπική ξηρότητα: Τα χαμηλά οιστρογόνα αποτελούν αιτία κολπικής ξηρότητας και ερεθισμού του κόλπου. Η ορμόνη βοηθά τον ιστό του κόλπου να παραμένει υγρός. Όταν πέφτουν τα οιστρογόνα, μειώνονται και τα κολπικά υγρά.
  11. Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας: Η τεστοστερόνη δεν είναι αποκλειστικά ανδρική ορμόνη, καθώς παράγεται και από τις γυναίκες. Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να απουσιάζει η διάθεση για σεξ.
  12. Αλλαγές στο στήθος: Η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πυκνότητας του ιστού των μαστών, δημιουργώντας ογκίδια και κύστες. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.

Πηγή: WebMD