Αύξηση κρουσμάτων, μέτρα, καθημερινές εκκλήσεις για τήρηση της οδηγίας «Μένουμε σπίτι», έρημοι δρόμοι – εκεί που άλλοτε υπήρχε κοσμοσυρροή : Ο κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας.Οι αρχές διευρύνουν, τους ελέγχους για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και των επαφών τους, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πέμπτης αυξήθηκαν στα 464.
Ο αριθμός των αυξανόμενων περιστατικών, πάντως, επιτρέπει στους ειδικούς να πιο ευκρινή στοιχεία για την επίπτωση της ασθένειας.
Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως και τα συμπεράσματα για τον κίνδυνο νόσησης και τη θνητότητα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα.
Κάτι που σημαίνει ότι και στη χώρα μας η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.
464 τα κρούσματα – 72 «ορφανά»
Στα 464 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊου στη χώρα μας μετά την επιβεβαίωση 46 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά «ορφανά» κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 72.
Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 78 και 16 είναι διασωληνωμένοι.
Θετικοί στον κοροναϊό δύο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Ρίου
Θετικοί στον κοροναϊό, βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι από το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου στο Ρίο.
Οι ίδιοι και οι επαφές τους τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό για να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.
Να σημειωθεί ότι η μια εργαζόμενη νοσοκόμα, που είχε έλθει αρχικά σε επαφή με τον 76χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο Ρίου, έμεινε σε καραντίνα, αλλά όταν επέστρεψε βρέθηκε θετική στον ιό.
Το Σάββατο η κηδεία του πρώτου θύματος
Το Σάββατο θα γίνει τελικά η κηδεία του 67χρονου περιφερειακού συμβούλου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, που ήταν το πρώτο θύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Η τελετή θα ψαλεί στον Άγιο Αθανάσιο Αμαλιάδας και το φέρετρο θα φτάσει δύο λεπτά πριν από την έναρξη της κηδείας, ενώ μέσα στην εκκλησία θα βρίσκονται μόνο οι στενοί συγγενείς του εκλιπόντος συνταξιούχου εκπαιδευτικού, ο οποίος υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο είχε ταξιδέψει στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους.
Τι δείχνουν οι κλινικές μελέτες
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και πάλι στην έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αγγίζει τα 2.000 με 3.000.
Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο ειδικός σημείωσε πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις.
«Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε.
Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.
Υψηλότερα ποσοστά θανάτων για τους άνδρες
«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη.
Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».
«Ο πυρετός σημαντική γραμμή άμυνας στον κοροναϊό»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου.
Αυτό δείχνει σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας στον κοροναϊό.
Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.
Ελπίδες για εμβόλιο
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε επίσης στο θετικό γεγονός της δοκιμής εμβολίου για τον κοροναϊό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στην πειραματική έρευνα για εμβόλιο που διεξάγεται στις ΗΠΑ, στην οποία θα συμμετάσχουν 45 άνθρωποι.
Κατά την έρευνα αυτή, λαμβάνονται 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά 28 μερών. Μάλιστα, ήδη 4 εθελοντές πήραν την πρώτη δόση.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες, ενώ η μαζική παραγωγή του εμβολίου (εφόσον η έρευνα αυτή αποδώσει) θα αρχίσει μετά το καλοκαίρι.
Πηγή: in.gr