Διατροφή

«Καλά» & «κακά» λιπαρά: Ποια είναι, ποιες τροφές τα περιέχουν

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα, καθώς αποτελούν δομικό υλικό των κυττάρων, υποστηρίζουν την απορρόφηση των βιταμινών Α, D, Ε και Κ και βοηθούν την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Υπάρχουν τροφές με λιπαρά που κάνουν λιγότερο ή περισσότερο καλό στην υγεία μας και θα πρέπει να τα προτιμούμε αντίστοιχα.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα λιπαρά, καθώς και σε ποιες τροφές βρίσκεται το κάθε είδος:

  • Κορεσμένα λιπαρά: Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την ολική αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα. Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών.
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: Στην Ελλάδα τα λαμβάνουμε βασικά από το ελαιόλαδο. Έχει φανεί ότι αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνονται οι δείκτες του λιπιδαιμικού προφίλ, όπως είναι η χοληστερόλη του αίματος. Με απλά λόγια, επιλέγοντας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και λιπαρά κρέατα θωρακίζετε την υγεία σας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: Πρόκειται για τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά. Η δυτική διατροφή περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά (καλαμπόκι, σπορέλαια, μαργαρίνες), υστερεί όμως σε ωμέγα-3 λιπαρά, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί η αναλογία ωμέγα-3:ωμέγα-6. Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, λιναρόσπορος).
  • Τρανς λιπαρά: Είναι τα μόνα λιπαρά που δεν χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αντίθετα, επιβαρύνουν την υγεία του καρδιαγγειακού. Προέρχονται από διαδικασίες υδρογόνωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχονται φυσικά σε μικρό ποσοστό στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά, στο κόκκινο κρέας, και παράγονται κατά τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων όπως τα έτοιμα κέικ, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά.

Πηγή: Health.com