To μανταρίνι όπως θα γνωρίζετε, ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι. Στην Ιαπωνία υπάρχει μια παρόμοια ποικιλία μανταρινιών, που είναι γνωστή ως satsuma mandarin ή Unshu mikan. Όπως και το πορτοκάλι, το μανταρίνι ανήκει στην Rutaceae, που ονομάζεται επιστημονικά Citrus reticulata.
Στην πραγματικότητα, το διατροφικό προφίλ του μανταρινιού μοιάζει με αυτό του πορτοκαλιού: Τα μανταρίνια έχουν λιγότερες από 40 θερμίδες, περίπου 1,5 γραμμάρια ινών, πολλά ισχυρά φλαβονοειδή και σχεδόν το ίδιο ποσοστό βιταμίνης C που θα είχε ένα μικρό πορτοκάλι. Το μανταρίνι βοηθά στην αποτελεσματική απορρόφηση σιδήρου και περιέχει περίπου 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το πορτοκάλι.
Τα μανταρίνια προέρχονται από τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Κίνας. Τώρα, αυτός ο καρπός αναπτύσσεται ευρέως σε όλο τον κόσμο -στη Νότια Αφρική και την Καλιφόρνια παράγονται κατά κόρον.
Τα οφέλη του μανταρινιού είναι πολύ λιγότερο γνωστά (σε σύγκριση με τα πορτοκάλια), ωστόσο, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Ιδού τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το μανταρίνι.
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C δεν ενισχύει μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να παράξει και να διατηρήσει το κολλαγόνο, μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και στα μαλλιά. Επίσης, το μανταρίνι περιέχει βιταμίνη Α, η οποία έχει βρεθεί ότι διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα, αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος.
Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία
Ορισμένα συστατικά των μανταρινιών, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο και τα πολυάριθμα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι είναι υπεύθυνα για τα νευρολογικά οφέλη. Το κάλιο έχει συσχετιστεί με την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και την ενίσχυση της νευρικής δραστηριότητας, της συγκέντρωσης και της γνώσης. Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό ότι μειώνει την εμφάνιση της γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Alzheimer.
Επιπλέον, το μανταρίνι έχει μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Β6, η οποία μπορεί να αποτρέψει τη ναυτία και την κατάθλιψη εάν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε παραπάνω από όσο πρέπει.
Η υψηλότερη ποσότητα πρόσληψης της βιταμίνης Β6 ορίζεται στα 100 mg για ενήλικες άνω των 18 ετών, ωστόσο οι ενήλικες δεν χρειάζονται τόση, εκτός και αν το έχει προτείνει ο γιατρός τους.
Χρήσιμο για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά
Το μανταρίνι ωφελεί τον σχηματισμό νευρικού σωλήνα και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο έμβρυο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε Β-βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση μωρών με βάρος κάτω του φυσιολογικού και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ελαττώματα νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
Καρδιαγγειακή υγεία
Η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, το κάλιο και οι ίνες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής, η συνιστώμενη ημερήσια δόση καλίου (4700 mg) δεν λαμβάνεται από πολλούς ανθρώπους στις Η.Π.Α., παρά τα οφέλη της αυξημένης πρόσληψης καλίου. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 4069 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν περίπου 1000 mg ημερησίως.
Πεπτική υγεία
Τα μανταρίνια είναι μια εκπληκτική πηγή ινών. Αντίστοιχα, η ημερήσια συνιστώμενη δόση για γυναίκες και άνδρες είναι 25 γραμμάρια και 38 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την κίνηση του εντέρου με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα.
Υγιής αρτηριακή πίεση
Το μανταρίνι έχει μεγάλες ποσότητες κάλιου και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Γενικά το μανταρίνι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο. Ένα μεγάλο μανταρίνι έχει 199 mg καλίου και 2,4 mg νατρίου. Αυτό βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
Καταπολέμηση των λοιμώξεων
Το μανταρίνι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχοντας το 53% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει ανθεκτικότητα έναντι μολυσματικών παραγόντων και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο στον οργανισμό μας.
Προσοχή: το μανταρίνι δεν πρέπει να συγχέεται με τις κλημεντίνες.
Πηγή: iatronet.gr