Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης είναι ο πρόεδρος του του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, που ορίσθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια , ως εξής:
Τα άλλα μέλη του συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ ειναι:
- Αντιπρόεδρος: Φωτεινή Λεομπίλλα, ΜΑ Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος κέντρου πρόληψης «Αθηνά-Υγεία»
- Μέλος: Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Αναπληρωματικό μέλος: Ασπασία Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Μέλος: Παντελής Λαζαρίδης, Ψυχίατρος
- Αναπληρωματικό μέλος: Αριστείδης Κουτρούμπας, Ph. D., MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
- Μέλος: Γεώργιος Θεοδωράκος, Οικονομολόγος
- Αναπληρωματικό μέλος: Αγγελική Δρελιώζη, Νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MScHSM
- Μέλος: Ιωάννης Δεληγιώργης, Νομικός
- Αναπληρωματικό μέλος: Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Νομικός
- Μέλος: Ηλίας Κουλάκος, Νομικός
- Αναπληρωματικό μέλος: Παναγιούλα Μακρή, Νομικός
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Χρηματοδοτείται πλήρως από το υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).
«Με την απόφαση της κυβέρνησης:
Προστατεύεται ο σκοπός και η αποστολή του ΚΕΘΕΑ και εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Στηρίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στις δομές του ΚΕΘΕΑ.
Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ ενισχύεται και διαμορφώνεται ένας αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχου και ορθολογικού προγραμματισμού της οικονομικής διαχείρισης και του τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων, σε δράσεις προσαρμοσμένες στην Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα σύστασης αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών.
Επιχειρείται η εμπέδωση του επιστημονικού λόγου και του κλίματος αμοιβαίου διαλόγου μεταξύ των φορέων, χωρίς καμία παρέμβαση στο παραγόμενο επιστημονικό έργο του ΚΕΘΕΑ.
Διασφαλίζεται η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων εσωτερικής παραμονής, διατηρώντας, κατά τον τρόπο αυτό, αναλλοίωτα και ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης του συστήματος θεραπευτικών παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ.
Ενισχύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ για την εκπλήρωση της σημαντικής κοινωνικής του δράσης και επιλέγεται ο «από τα κάτω προς τα πάνω» τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης. Το συλλογικό αυτό όργανο, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.
Επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».
Πηγές: iatronet.gr