ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνω αν μπει κάτι στο μάτι μου;

Είναι σύνηθες φαινόμενο να μπαίνει κάτι στο μάτι μας. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε ή αν έχει περάσει τον κερατοειδή χιτώνα.

Εξετάζουμε τα αίτια, τη θεραπεία και τους διάφορους τύπους ξένων σωμάτων στο μάτι:

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα στο μάτι;

Οποιοδήποτε υλικό, όπως η σκόνη, η άμμος ή χρώμα που μπαίνει στο μάτι ονομάζεται ξένο σώμα. Τα ξένα σώματα εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες.

➡ Επιφανειακά ξένα σώματα: αυτά κολλούν στο μπροστινό μέρος του ματιού ή παγιδεύονται κάτω από ένα από τα βλέφαρα, αλλά δεν εισέρχονται στο μάτι.

➡ Διαπεραστικά ξένα σώματα: αυτά διεισδύουν στο εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού (κερατοειδής χιτώνας ή σκληρός χιτώνας) και εισέρχονται στο μάτι. Αυτά τα αντικείμενα εκτοξεύονται συνήθως με μεγάλη ταχύτητα και συνήθως κατασκευάζονται από μέταλλο.

Πώς μπαίνει ένα ξένο σώμα στο μάτι;

Τα μη διαπεραστικό επιφανειακά ξένα σώματα γενικά είτε εκτοξεύονται είτε πέφτουν στο μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν εργάζεστε σε συνεργείο ή όταν βρίσκεστε έξω σε μια θυελλώδη μέρα. Οι διεισδυτικοί τραυματισμοί στα μάτια τείνουν να εμφανίζονται με μηχανισμούς υψηλής ταχύτητας, όπως κάποια μηχανή σφυρηλάτησης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μικρά θραύσματα από μέταλλο ή άλλο υλικό που ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα μπορούν να περάσουν μέσα από τον κερατοειδή ή τον σκληρό χιτώνα. Τα επιφανειακά ξένα σώματα δεν είναι συνήθως σοβαρά. Ένας διεισδυτικός τραυματισμός των ματιών μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρός – μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Ακόμα και αν υποβληθείτε σε κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προκληθεί απώλεια της όρασης.

Ποια είναι η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο μάτι;

Τα επιφανειακά ξένα σώματα τείνουν να είναι πολύ άβολα. Το ξένο σώμα μπορεί να κολλήσει στον κερατοειδή, προκαλώντας ερυθρότητα, δάκρυα και κνησμό. Το ξένο υλικό μπορεί να έχει κολλήσει κάτω από το άνω βλέφαρο, έτσι ώστε κάθε φορά που το μάτι ανοιγοκλείνει ο πόνος να αυξάνεται.

Οι διεισδυτικοί τραυματισμοί στα μάτια, αν και είναι πολύ πιο σοβαροί τραυματισμοί, είναι παραδόξως συχνά πολύ λιγότερο επώδυνοι. Η όραση μπορεί να μειωθεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από ένα ξένο σώμα;

Εάν μπει επιφανειακά ένα ξένο σώμα στο μάτι σας, η θεραπεία πρώτων βοηθειών με τη μορφή απαλού ξεπλύματος με ζεστό νερό είναι κατάλληλη. Ένα «λουτρό στο μάτι» μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ρίξτε (ή πείτε σε κάποιον) φυσικά δάκρυα στο μάτι ενώ είστε ξαπλωμένος.

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα ξένο σώμα με μπατονέτες, τσιμπιδάκια ή οποιοδήποτε άλλο είδος στερεού αντικειμένου. Θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερη βλάβη – πηγαίνετε στον πλησιέστερο γιατρό ή επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν νομίζετε ότι έχετε ένα ξένο σώμα στο μάτι σας και εξακολουθεί να προκαλεί ερεθισμό.

Εάν νομίζετε ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας ενώ έχετε κάνει κάποια δουλειά στη οποία μπορεί να εκτοξεύτηκαν θραύσματα μετάλλου ή οποιουδήποτε υλικού, ακόμα και αν δεν νιώθετε ότι η διαφορά στην όραση ή στον πόνο είναι μικρή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και να του πείτε για τις συνθήκες  τραυματισμού σας

Πιθανή βλάβη στα μάτια

Εάν το ξένο σώμα δεν αφαιρεθεί από τα μάτια, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Επιφανειακό ξένο υλικό

Αυτό θα τείνει να προκαλέσει επίμονο ερεθισμό και μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα. Μερικές φορές το ξένο υλικό θάβεται και σταματά να προκαλεί προβλήματα, αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες ουλές.

Διεισδυτικά ξένα σώματα

Η βλάβη που προκαλείται από ένα ενδοφθάλμιο ξένο σώμα εξαρτάται από:

-Τον τύπο του υλικού που συνθέτει το ξένο σώμα

-Τη ζημιά που προκάλεσε καθώς περνούσε μέσα από το μάτι.

Ορισμένα άλλα μέταλλα και φυτικά υλικά μπορεί να προκαλέσουν ταχεία καταστροφή του ματιού ή λοίμωξη στο εσωτερικό του οφθαλμού. Είναι πιθανό ένα μικρό ξένο σώμα να εισέλθει στο μάτι και να μην προκαλέσει εμφανή βλάβη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στο μάτι, σχηματισμό καταρράκτη ή βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί αυτή η βλάβη.

Πηγή: iatronet.gr