Αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά φαινόμενα του καλοκαιριού. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών οδηγούν σε τοπική ενόχληση, σε μολύνσεις ακόμη και σε μεταφορά ασθενειών. Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας;
Ένας τρόπος προστασίας είναι τα εντομοαπωθητικά τα οποία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν την εντομαπωθητική ουσία deet (N,N- Διαιθυλτολουαμίδη) και τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Όσον αφορά στα πρώτα, θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ωστόσο καλό είναι στα παιδιά να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Η Αμερικανική Παιδιατρική εταιρία προτείνει να μην χρησιμοποιούνται σε παιδιά προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 30% deet.
Επιπλέον, τα εν λόγω εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 2 μηνών. Η διάρκεια δράσης τους κυμαίνεται από 2-5 ώρες. Όταν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά, βάζετε το προϊόν μόνο στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος κι αν επιλέξετε σπρέι βάλτε το σε ανοιχτό χώρο ώστε να μην το εισπνεύσετε. Επίσης, μη βάζετε σπρέι στο πρόσωπο – βάλτε στο χέρι σας και μετά στο πρόσωπο του παιδιού, μην το βάζετε σε αμυχές, πληγές και εξανθήματα και αποφεύγετε τα μάτια και το στόμα. Αν υποψιαστείτε ότι το παιδί κάνει κάποια αντίδραση στο εντομοαπωθητικό πλύντε το αμέσως καλά με νερό και απλό σαπούνι και καλέστε το γιατρό.
Τέλος, μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών διότι έχουν την τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα, αλλά ούτε και κάτω από τα ρούχα του παιδιού.
Όσον αφορά στα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια, η δράση τους είναι μόνο για λίγο χρονικό διάστημα διότι τα περισσότερα από αυτά εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Επίσης, τα αιθέρια έλαια προκαλούν σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις.
Άλλοι τρόποι προστασίας
- Να αποφεύγετε σημεία με πολλά έντομα όπως περιοχές με στάσιμο νερό και περιοχές με πολλά λουλούδια
- Φοράτε πάντα στο παιδί καπέλο διότι βοηθά στην προστασία του προσώπου
- Φοράτε στο παιδί μακρύ παντελόνι και μπλούζες με μανίκια
- Αποφεύγετε τα ρούχα με έντονα χρώματα καθώς φαίνεται να τραβούν τα κουνούπια
- Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια, σπρέι μαλλιών και αρώματα στα παιδιά γιατί τραβούν τα έντομα
- Τοποθετήστε σήτες σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού
- Κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπαθήστε να μην αφήνετε ακάλυπτο το σώμα του παιδιού
Αντιμετωπίζοντας το τσίμπημα του κουνουπιού
Πείτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να ξύνει το επίμαχο σημείο διότι η φαγούρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες μεταφοράς κάποιου μικροβίου στον οργανισμό του μέσα από τις πληγές που θα προκαλέσουν τα νύχια του. Τοποθετήστε λίγο πάγο πάνω στο τσίμπημα και στη συνέχεια εφαρμόστε κάποια κρέμα για κατάλληλη τσιμπήματα κουνουπιών.
Πηγή: ygeiamou.gr