Ηχηρό μήνυμα για τη διόγκωση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που ζητεί ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, προειδοποιώντας ότι το clawback αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου σε επίπεδα, που σύντομα δεν θα είναι βιώσιμα.
Ο ΣΦΕΕ κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η βιομηχανία του φαρμάκου υπερφορολογείται ασύστολα, με το clawback για τις φαρμακευτικές εταιρίες να αυξάνεται ανεξέλεγκτα χρόνο με τον χρόνο. Από τα 79 εκατομμύρια ευρώ το 2012, οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2018 υπερβαίνουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν πως θα αγγίξουν τα 680 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος (από στοιχεία ΗΔΙΚΑ Ιαν.-Μάιος 2019), δηλαδή η υπερφορολόγηση θα ξεπεράσει το 70%! Καθίσταται προφανές ότι αυτή η αντιμετώπιση εξοντώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες, μειώνει τις θέσεις εργασίας, ακυρώνει τα όποια επενδυτικά προγράμματα και πάνω από όλα θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε νέα, αλλά και σε υπάρχοντα σημαντικά φάρμακα.
Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σοβαρές δυσκολίες στην συλλογή των ποσών, δεδομένου ότι ένας αριθμόςεταιριών αδυνατούν να το καταβάλλουν και οδηγούνται σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, ενώ για όσους είναι εντελώς ασυνεπείς δεν εφαρμόζονται οι συνέπειες του νόμου.
Έτσι, αφενός δημιουργείται μια νέα γενιά προβληματικών, υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αφετέρου παραβιάζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού αφού η μεταχείριση είναι ίδια είτε για εκείνους που το καταβάλλουν είτε για τους ασυνεπείς.
Για να ελεγχθεί η κατάσταση προτείνεται στην έκθεση αυτό που ο ΣΦΕΕ φωνάζει εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα αποβλέπουν στον περιορισμό της ζήτησης. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι «το μέγεθος των υπερβολικών χρεώσεων μέσω του clawback υπογραμμίζει την ανάγκη για την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπούν στη συγκράτηση της ζήτησης και ορισμένα πρόσφατα μέτρα ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την πλήρη κι ουσιαστική εφαρμογή -και όχι απλή νομοθέτηση- των διαρθρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, της επιτροπής διαπραγμάτευσης, της κεντρικής διαδικασίας προμηθειών, των μητρώων ασθενών για φάρμακα υψηλού κόστους, της παρακολούθησης και του ελέγχου των συνταγών από τους γιατρούς και της χορήγησης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς».
Το πιο σημαντικό σημείο της έκθεσης, σχετικά με αυτό το θέμα ωστόσο, είναι εκείνο που αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει συνυπευθυνότητα μεταξύ της Πολιτείας και των φαρμακευτικών εταιριών, τονίζοντας ότι: «Εάν ο μηχανισμός clawback δεν επανεξεταστεί για να διασφαλίσει ότι η δομή κινήτρων του περιορίζει τον ηθικό κίνδυνο και βελτιώνει την ισορροπία της κατανομής των βαρών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ιδιωτικών εταιριών, η στρέβλωση αυτή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων».
Η επανάπαυση που δημιουργεί ο μηχανισμός του clawbackστην Πολιτεία, τεκμηριώνεται πλέον και με την έκθεση της Κομισιόν!
Για άλλη μια φορά αιτούμαστε άμεσα:
- Την αναθεώρηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το φάρμακο, με βάσει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας,
- Τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawbackκαι τη συνυπευθυνότητα της Πολιτείας με τις φαρμακευτικές εταιρίες στην υπέρβαση της δαπάνης . Αυτό θα πιέσει το σύστημα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα ενισχύσει την επιχειρηματική προβλεψιμότητα.
Είναι σημαντικό η Πολιτεία να εξασφαλίζει τις συνθήκες αυτές που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας, με επίκεντρο την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση στο link: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip103_en.pdf