Γυναίκα

8 τροφές που ανακουφίζουν από τους πόνους περιόδου

Οι πόνοι που συνοδεύουν την περίοδο, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά έντονοι και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των γυναικών.

Αν και κατά την διάρκεια της περιόδου, η επιθυμία για διατροφικές ατασθαλίες είναι μεγάλη -αποτέλεσμα των έντονων ορμονικών διακυμάνσεων- η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να «κάνει θαύματα».

Ποιες είναι οι 8 τροφές ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου;

Θαλασσινά: Η λήψη πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της περιόδου ενισχύει τον αιματοκρίτη που είναι πεσμένος λόγω της αιμορραγίας. Μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου θεωρούνται τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή οπότε, απολαύστε άφοβα!

Πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που μειώνει το αίσθημα του πόνου. Τις «δύσκολες μέρες» εντάξτε στην διατροφή σας καυτερές πιπεριές (είτε ψητές είτε ωμές σε σαλάτα) και θα νιώσετε την διαφορά.

Φράουλες: Οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C που τις ημέρες της περιόδου είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Γαλακτοκομικά: Τις ημέρες της περιόδου μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό. Προτιμήστε γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ανάλατα τυριά (πχ ανθότυρο) που δίνουν το απαραίτητο ασβέστιο, περιορίζουν το πρήξιμο και την κατακράτηση.

Καρύδια: Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μειώνουν δραστικά τις συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται από την περίοδο

Ηλιόσποροι: Οι ηλιόσποροι είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που συμβάλει στην χαλάρωση των μυών. Επίσης έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μειώνουν τους πόνους της περιόδου.

Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών. Το κάλιο κατά την διάρκεια της περιόδου, είναι σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το ενισχύσετε.

Κανέλα: Η κανέλα, αυξάνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τον πόνο που προκαλούν οι συσπάσεις της μήτρας. Προσθέστε λίγη κανέλα στην φρουτοσαλάτα σας ή φτιάξτε το δικό σας ρόφημα κανέλας βράζοντας ένα ξυλάκι σε λίγο νερό και προσθέστε λίγο μέλι.

Πηγή: onmed.gr