Ελλάδα

Προστατευθείτε από το Μελάνωμα: Δωρεάν Δερματολογική Εξέταση 3 – 7 Ιουνίου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Cosmetic Derma Medicine στηρίζει την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία – ΕΔΑΕ, στην εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), επανέρχεται το θέμα του μελανώματος που παγκοσμίως είναι ο 7ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. 

Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος. Πώς μπορεί όμως κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα; Πέντε χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:

• Α = Asymmetry (Ασυμμετρία)

Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.

 

 

• B = Borders (Όρια)

Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.

• C = Colour (Χρώμα)

Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.

• D = Diameter (Διάμετρος)

Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.

• E = Evolving (Εξέλιξη)

Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

• F = Family (Κληρονομικότητα)

Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.

Πηγή: onmed.gr