Γονιδιακό τεστ αίματος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τον καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου, πνευμόνων ωοθηκών, παγκρέατος, στομάχου και χοληδόχου πόρου σε ασθενείς. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνει διαθέσιμο.
Ο Dr. Victor Velculescu, του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι το τεστ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό κομματιών DNA στο αίμα που δείχνουν την παρουσία καρκίνου.
Στη νέα έρευνα, η εξέταση DELFI εντόπισε με ακρίβεια τον καρκίνο στο 73% των ασθενών και διέγνωσε λανθασμένα μόνο 4 στους 215 ασθενείς-είχε 2% ποσοστό λάθους.
Ο Jillian Phallen, δήλωσε ότι το τεστ εντοπίζει την παρουσία καρκίνου βλέποντας ανωμαλίες στο μέγεθος και την ποσότητα DNA σε διάφορες περιοχές του γονιδιώματος.
Ο Phallen εξήγησε ότι όταν πεθαίνουν καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν το DNA τους με χαοτικό τρόπο στο κυκλοφορικό. Αυτά τα αποδιοργανωμένα κομμάτια του DNA εντοπίζονται από την εξέταση.
Στη νέα κλινική δοκιμή σε 208 ασθενείς με καρκίνο, η εξέταση DELFI εντόπισε με ακρίβεια 1 στους 7 καρκίνους μεταξύ 57% και 99% του χρόνου σε δείγματα αίματος.
Μελετήθηκαν 54 ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, 27 με καρκίνο στο παχύ έντερο, 12 στον πνεύμονα, 28 στις ωοθήκες, 34 στο πάγκρεας, 26 στο στομάχι και 25 στο χοληδόχο πόρο.
Εξέταση γονιδιώματος αυτών των ασθενών συγκρίθηκε με αποτελέσματα ομάδας ελέγχου 215 υγιών.
Όπως αναμενόταν, το προφίλ των κομματιών του DNA των υγιών ανθρώπων ήταν πιο συντεταγμένο και πολύ λιγότερο ευμετάβλητο σε σχέση με αυτό των ασθενών με καρκίνο.
Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Πηγές: iatronet.gr