Γυναίκα

Χρόνιο στρες: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία των ωοθηκών & τη γονιμότητα

Ο αγχώδης τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του βάρους στις γυναίκες αλλά και απρόσμενα προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σύνδεση του χρόνιου στρες και της κακής λειτουργίας των ωοθηκών. Οι επιπτώσεις του στρες οφείλονται στη γκρελίνη, την ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα πείνας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης στην Αυστραλία δήλωσαν ότι το άγχος ενεργοποιεί την παραγωγή γκρελίνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας ανοίγουν την όρεξη και βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία.

«Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, οι περισσότεροι όμως καταφέρνουμε να το διαχειριστούμε, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε η Luba Sominsky, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο RMIT.

Τα προβλήματα γονιμότητας που συνδέονται με το στρες είναι προσωρινά και αναστρέψιμα στις νέες και υγιείς γυναίκες, αναφέρει η Sominsky.
Για όσες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, η παραμικρή επίδραση στη λειτουργία των ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τόσο τις πιθανότητες όσο και το χρονοδιάγραμμα σύλληψης.

Η γκρελίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωοθηκών. Οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν την αρνητική επίδραση του χρόνιου στρες στις ωοθήκες μπλοκάροντας τον υποδοχέα γκρελίνης σε ζώα. Η Sominsky είπε ότι ανάλογη είναι πιθανότατα η επίδραση της γκρελίνης και στους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας βοηθούν στην αποσαφήνιση του ρόλου της γκρελίνης σε αυτές τις πολύπλοκες σχέσεις και φωτίζουν την έρευνα γύρω από τους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων του στρες στην αναπαραγωγική λειτουργία», ανέφερε.

Η Sarah Spencer, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο RMIT, δήλωσε ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιστροφή των επιπτώσεων του στρες στη γονιμότητα, επειδή η γκρελίνη είναι γνωστή για τη σχέση της με την όρεξη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χρόνιου στρες στη γονιμότητα και τον ρόλο της γκρελίνης.

«Κατανοώντας όμως καλύτερα τον ρόλο της γκρελίνης σε αυτές τις διαδικασίες, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη παρεμβάσεων που μπορούν να διατηρήσουν υγιείς τις ωοθήκες» σημειώνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Endocrinology.

Πηγή: Medical Daily