Το να είσαι έφηβος είναι ένα περίεργο και αρκετά περίπλοκο στάδιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Το να μεγαλώνεις έναν έφηβο είναι… επίσης περίπλοκο.
Πώς υποτίθεται θα μεγαλώσεις υπεύθυνους, γεμάτους ενσυναίσθηση και ανεξάρτητους ανθρώπους όταν εκείνοι σπάνια γυρνούν να σε κοιτάξουν ή ακούν όσα λες;
Επειδή όλοι βιώσαμε τη φάση της εφηβείας και όσοι γίναμε γονείς θα την ξαναπεράσουμε, πλέον, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες φράσεις που θα βοηθήσουν τα εφηβάκια σας, αλλά και εσάς, να περάσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτά τα περίεργα χρόνια της εφηβείας.
«Χρειάζομαι τη βοήθειά σου»
Θέλετε τα έφηβα παιδιά σας να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, πράγμα που είναι εύκολο στα λόγια μα δύσκολο στην πράξη. Ειδικοί προτείνουν όταν κάνετε κάτι μαζί με τα παιδιά (όπως π.χ. να ετοιμάζετε φαγητό ή να περπατάτε δίπλα δίπλα) να μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους – οι ειλικρινείς συζητήσεις είναι οι προτιμότερες πάντα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να ρωτήσετε: «Θα ήθελα τη βοήθειά σου. Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος γονέας και να καταφέρω να σε βοηθήσω να έχεις μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή μετά τα 18 σου;». Θα εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα μπορεί να σκέφτεται ένας έφηβος και από το πόσες σκέψεις του μπορεί να αποκαλύψει σε εσάς.
«Είμαι περήφανος για εσένα»
«Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τα έφηβα παιδιά σας επαναστατούν απέναντί σας και αντιδρούν στις προτροπές σας, νοιάζονται πολύ για το τι σκέφτεστε για εκείνα», υποστηρίζει η Kristin Wilson, πρόεδρος του τμήματος κλινικής πρόσβασης στη Ακαδημία Newport. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξέρουν και πόσο πολύ τα εκτιμάτε. «Μην περιμένετε το παιδί σας να κάνει κάτι πολύ μεγάλο για να του πείτε πόσο περήφανοι είστε γι’ αυτό. Δείξτε του την εκτίμησή σας ακόμα και για κάτι μικρό, όπως για το πώς αντιμετώπισε μια δύσκολη συζήτηση με έναν φίλο ή για το πόση ωριμότητα έδειξε σε μια προκλητική κατάσταση», προτείνει η ειδικός.
«Λοιπόν, ποια λέξη διαλέγεις;»
Πολλοί ψυχολόγοι και ειδικοί – και ίσως το έχετε βιώσει και εσείς – συμφωνούν στο ότι οι ευθείες και απότομες ερωτήσεις δεν είναι οι καλύτερες για έναν έφηβο, ειδικά όταν εκείνος είναι φορτισμένος συναισθηματικά. Έτσι, προτείνουν τη λύση των 6 λέξεων. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται: Ας πάρουμε μια υποθετιή κατάσταση: Γνωρίζετε ότι το παιδί σας είναι ενοχλημένο με κάτι αλλά δεν ξέρετε τι είναι αυτό. Αν το ρωτήσετε τι συμβαίνει το πιθανότερο είναι να καταλήξετε σε φωνές. Ρωτήστε το, λοιπόν: «Ποια λέξη διαλέγεις;». Όταν σας απαντήσει ή σας κοιτάξει με απορία πείτε αυτές τις 6 λέξεις: «Πληγωμένος, φοβισμένος, ντροπιασμένος, θυμωμένος, μόνος, κουρασμένος. Ποια διαλέγεις;». Όταν, λοιπόν, το παιδί διαλέξει μία συνεχίστε την κουβέντα. Αυτό αποτελεί έναν πιο εύκολο τρόπο για να μιλήσετε για ένα δύσκολο θέμα, ο οποίος είναι πιθανότερο να σας φέρει πιο κοντά στο παιδί από τις μεθόδους που ίσως χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.
Πηγή: infokids.gr