Γιατροί, ΛΑΡΙΣΑ, Πνευμονολόγος

Συνέντευξη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στη Θεσσαλία από τον κ. Γουργουλιάνη

«Κάθε εβδομάδα έχουμε περίπου 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από την Κεντρική Ελλάδα»

Η Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια και μετά από πρόσφατη έρευνα είναι η περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά Καρκίνου. Μάλιστα ο Βόλος είναι η πόλη με τα περισσότερα περιστατικά!

  1. Πείτε μας τη γνώμη σας και αν όντως υπάρχει αυτή η αύξηση.

Καταρχήν συμφωνούμε όλοι ότι ο καρκίνος έχει σχέση με τον τρόπο ζωής. Ένα κομμάτι του καρκίνου είναι οι γενετικοί παράγοντες και από εκεί και πέρα ο τρόπος ζωής του. Διαβάζω και εγώ αυτή την έρευνα για το Βόλο που τον δείχνει με υψηλά ποσοστά καρκίνου ήπατος το οποίο είναι αναμενόμενο αν σκεφτούμε την καθημερινή σχέση των Βολιωτών με τα τσίπουρα!! Εννοείται πως δεν είμαι αντίθετος γιατί κάτι κερδίζει κανείς πίνοντας τσίπουρο και κάτι χάνει!! Καλή η κοινωνική συναναστροφή και η χαλάρωση που προσφέρει αλλά από την άλλη πλευρά έχει γίνει συνήθεια των ντόπιων μεσημέρι-βράδυ να βρίσκονται σε ένα ουζερί. Άρα θα μπορούσε κανένας να πει ότι ο τρόπος αυτός της καθημερινής τους ζωής σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Για τον καρκίνο του πνεύμονα επίσης ξέρουμε ότι το 96% των θυμάτων φταίει το τσιγάρο και το υπόλοιπο 4% φταίει η επαγγελματική έκθεση και η ρύπανση του περιβάλλοντος.

  1. Πόσα άτομα εισέρχονται κάθε χρόνο στην Κλινική με Καρκίνο του Πνεύμονα από τη Θεσσαλία;

Εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κρούσματα με καρκίνο του πνεύμονα. Στην κλινική μας έρχονται πολλά άτομα από όλη την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία και κάνουν βρογχοσκόπηση. Είναι η εξέταση που παίρνουμε βιοψία από τον πνεύμονα για να δούμε αν έχει κάποιος καρκίνο και τι τύπο έχει. Εμείς κάνουμε περίπου 10-12 βρογχοσκοπήσεις την εβδομάδα με περίπου 6-7 άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνου του πνεύμονα. Άρα κάθε εβδομάδα έχουμε λίγο λιγότερους από 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από την Κεντρική Ελλάδα.

  1. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι εμφάνισης του καρκίνου; Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος;

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα! Ακόμα και τώρα να κόψουν οι Έλληνες το κάπνισμα για τα επόμενα 10 χρόνια θα έχουμε αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Ζούμε σε μια χώρα όπου καπνίζουν όλοι, καπνίζουν οι γονείς και οι παππούδες μέσα στο σπίτι, το παιδί πάει στις καφετέριες όπου καπνίζουν όλοι και δυστυχώς ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί (παρότι εγώ είμαι από τους πρωτεργάτες για αυτόν το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος) μαθαίνει να ζει σε ένα περιβάλλον καπνού και το χειμώνα έρχεται η αιθαλομίχλη όταν βγαίνει έξω το παιδί να παίζει. Επομένως, το ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα καρκίνου πνεύμονα στην Ελλάδα γενικά εξηγείται από τη συμπεριφορά μας, από την έναρξη της καπνισματικής συνήθειας από μικρή ηλικία, από τη ρύπανση του εσωτερικού χώρου, από τη μη εφαρμογή του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και από τη ρύπανση του εξωτερικού χώρου όπως γίνεται τους χειμώνες.

  1. Ποιος είναι ο ρόλος του παθητικού καπνίσματος; Είναι εξίσου σημαντικό;

Φυσικά! Εάν σε ένα δωμάτιο είναι ένας πατέρας με το παιδί του και καπνίζει 10 τσιγάρα, το παιδί είναι σαν να έχει καπνίσει ένα τσιγάρο από τα 10 του πατέρα του. Δυστυχώς, υπάρχουν και μερικοί χειρότεροι που καπνίζουν στο αυτοκίνητο. Εκεί για τα 3 τσιγάρα που καπνίζονται το παιδί καπνίζει το ένα τσιγάρο. Άρα δεν είναι μόνο το κακό πρότυπο που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή αλλά είναι και η βρωμιά που εισπνέει από τον πατέρα του. Είναι αυτή η μαγική λέξη που λέμε «η ενσυναίσθηση» και που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Λυπάμαι αλλά υπάρχουν γονείς και μητέρες που πάνε σε παιδικά πάρτυ, καπνίζουν μπροστά στα παιδιά και έτσι εκθέτουν τα αναπτυσσόμενα πνευμονάκια των παιδιών σε βρωμιά. Δεν έχουμε κάνει ακόμα το κάπνισμα μη αποδεκτή συμπεριφορά και τα παιδιά θα συνεχίσουν να μπαίνουν σε αυτή τη βλαβερή συνήθεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα ραγδαία στην πατρίδα μας.

  1. Το σημαντικότερο στην υγεία μας είναι η πρόληψη. Δώστε μας μερικές συμβουλές όσον αφορά τις εξετάσεις αλλά και τον τρόπο ζωής μας.

Το τσιγάρο είναι λάθος τρόπος. Να εισπνέουμε τοξικές ουσίες, είτε είναι κλασσικό τσιγάρο, είτε ηλεκτρονικό, είτε βενζίνη από το αυτοκίνητο είναι λάθος τρόπος. Τα πνευμόνια μας δεν είναι για να τα ταλαιπωρούμε. Είναι φτιαγμένα με αμυντικούς μηχανισμούς που όταν αντιμετωπίζουν έναν εισβολέα, όπως ο καπνός, να κλείνουν και να διώχνουν τη βρωμιά από μέσα. Το κάπνισμα χαλάει τους αμυντικούς μηχανισμούς και παραβιάζει την καλή λειτουργία των πνευμόνων. Οπότε όταν έρχεται ένας ιός βρίσκει αυτόν τον μηχανισμό κατεστραμμένο από το κάπνισμα και μπορεί εύκολα να περάσει. Άρα δεν καπνίζουμε, γίνεστε όλοι τόσο φανατικοί όσο εγώ στον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, δεν πάμε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν καπνιστές και προσπαθούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το κάπνισμα. Αρχίζουμε από τις μικρές ηλικίες με το να βάζουμε στα εγχειρίδια των παιδιών στις σχολικές τάξεις πληροφορίες εναντίων του καπνίσματος, δεν καπνίζουμε μπροστά στα παιδιά μας, δεν τα στέλνουμε να μας πάρουν τσιγάρα από το περίπτερο . Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσουμε περίπου 15% των θανάτων. Από μελέτες έχει αποδειχτεί ότι ο μη καπνιστής ζει 10 χρόνια περισσότερο από τον καπνιστή.

 

 

Συνέντευξη: Γεωργία Αγγελοπούλου