Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβεία σε νοσοκομείο για καινοτόμα θεραπεία

Εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και δίνουν λύσεις σε δύο συχνά προβλήματα

Λύσεις σε δύο πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες, στην οργανική στυτική δυσλειτουργία και στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, δίνει μια εντελώς ανώδυνη και μη επεμβατική θεραπεία με κρουστικά κύματα, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στην Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”. Πρόκειται ίσως για τη μοναδική θεραπεία που υπάρχει σήμερα, η οποία στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας. Στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και στον πυελικό πόνο  η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων εφαρμόζεται με διαφορετικό πρωτόκολλο από ό,τι στη στυτική δυσλειτουργία και φαίνεται να βοηθά τόσο στον πόνο, όσο και στην φλεγμονή.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, με αφορμή ανακοίνωση με θέμα “Κρουστικά κύματα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας: αποτελέσματα και προοπτικές μετά από 10 χρόνια έρευνας στο ΑΠΘ”, η οποία θα παρουσιαστεί στο 8ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Παράλληλα επισημαίνει ότι το “Γεννηματάς” είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκαν θεραπείες με κρουστικά κύματα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις κλινικές μελέτες για θεραπείες με χρήση κρουστικών κυμάτων.  

“Με τα κρουστικά κύματα έχουμε για πρώτη φορά θεραπευτικές παρεμβάσεις και όχι συμπτωματικές” τονίζει ο κ Χατζηχρήστου, επισημαίνοντας ότι η Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ ξεκίνησε την εφαρμογή της θεραπείας των κρουστικών κυμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) και σακχαρώδη διαβήτη από το 2015. Μάλιστα τα δύο εξειδικευμένα ιατρεία, το Ανδρολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Προστατίτιδας της Α΄Ουρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ πρωτοστατούν στην έρευνα για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου και έχουν τιμηθεί με δυο Ευρωπαϊκά βραβεία (2015 και 2018).

Τα κρουστικά κύματα είναι ηχητικά κύματα παρόμοια με τα κύματα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά από πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως η ουρολογία, η ορθοπεδική, η καρδιολογία και η ωτορινολαρυγγολογία.  Για την αντιμετώπιση της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας και της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους ή προστάτη) .

Περισσότεροι από 500.000 οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία στην Ελλάδα

“Η στυτική δυσλειτουργία είναι πάρα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών την αντιμετωπίζει ένας στους 20 άντρες, στις ηλικίες 40-60 ετών ένας στους δέκα, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών ένας στους πέντε άντρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πάσχοντες στη χώρα μας πρέπει να υπερβαίνουν τους 500.000 άντρες. Τα αίτιά της συχνά είναι ψυχολογικά στους νέους άντρες που αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ στις ηλικίες μετά τα 40 έτη η αιτία συνήθως είναι κάποιο οργανικό πρόβλημα. Η οργανική στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η υπερχοληστεριναιμία, η υπέρταση. Από τα οργανικά προβλήματα, τα πιο συνηθισμένα είναι τα αγγειακά που ευθύνονται για το 70% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας. Μάλιστα, μια κακής ποιότητας στύση μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος στην καρδιά.  Επίσης το 70% των διαβητικών χάνουν τη στύση τους.  Σκεφτείτε ότι στην Κλινική μας έχουμε 40 άτομα με διαβήτη τύπου Ι ηλικίας 30-40 ετών. Αυτούς του πάσχοντες τους αντιμετωπίζουμε με κρουστικά κύματα” εξηγεί ο κ.Χατζηχρήστου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα κρουστικά κύματα έχουν εφαρμοστεί την τελευταία 10ετία διεθνώς ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του αιτίου της αγγειακής νόσου στο πέος, αλλά και της αναγέννησης των ιστών του πέους. “Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) και την αύξηση της αιματικής ροής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης.  Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες για προβλήματα στύσης (1 – 3 ανά εβδομάδα), και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων το 60%-70% δεν θα τα χρειάζονται, και θα καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά την θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία π.χ. να διακόψει το κάπνισμα, να ελέγξει το σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και την υπέρταση” προσθέτει ο κ. Χατζηχρήστου.

Αντιμετώπιση της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας

Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα  είναι  μια πάθηση που απασχολεί πολλούς νέους άντρες 20-50 ετών και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του Για τη διάγνωση της, πρέπει να αποκλειστεί κάθε άλλη πάθηση. Είναι μια χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον ασθενή. Αλλά και για το ουρολόγο είναι μια  νόσος που προϋποθέτει εμπειρία στην αντιμετώπισή της, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στη διαχείριση του ασθενή. Σε αυτό συμβάλει  το γεγονός ότι η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα  δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εργαστηριακά (οι εξετάσεις αίματος, ούρων και οι υπέρηχοι έχουν φυσιολογικές τιμές). Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ τα αίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση της είναι διαφορετικά για τον καθένα. Δυστυχώς οι ασθενείς επί χρόνια υποφέρουν από πόνο χωρίς καλή θεραπεία.

“Σε ασθενείς με χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και χρόνιο πυελικό πόνο η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων φαίνεται να βοηθά τόσο στον πόνο, όσο και στην φλεγμονή. Εφαρμόζεται με διαφορετικό πρωτόκολλο από ότι στη στυτική δυσλειτουργία και έχει στόχο να σταματήσει τον πόνο που συνοδεύει την πάθηση και να ενεργοποιήσει αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της πάθησης” εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ