Γεωργία Λιούλια
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης
Master Practitioner στις διατροφικές διαταραχές και την Παχυσαρκία (Νευρική ανορεξία, Βουλιμία, Αδηφαγική Διαταραχή)
- Πως επηρεάζεται η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος από τη διατροφή που κάνω;
Οι τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνει μια μητέρα κατά τον θηλασμό επηρεάζουν άμεσα το γάλα περισσότερο στην γεύση και στην ποιότητα και λιγότερο στην παράγωγη .Παρόλο αυτά για να έχουμε ένα καλό και ποιοτικό γάλα καλά είναι να προσέχουμε τι τρώμε… Από τροφές, καλό θα ήταν το διαιτολόγιο της θηλάζουσας να περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν φώσφορο (δηλαδή, γάλα, τυρί, κόκκινο κρέας, ψάρι, ψωμί, ρύζι, αυγά και βρώμη), καθώς φαίνεται ότι χρειάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Τα ψάρια επίσης, είναι πλούσια και σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του εγκεφάλου του. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά τα υγρά, είναι ωφέλιμο να πίνετε νερό, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα και σούπες.
- Χρειάζεται να παίρνω συμπληρώματα βιταμινών για όσο θηλάζω;
Κάνοντας μια σωστή διατροφή τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι περιττά, το τσάι θηλασμού ή η τριγωνέλλα βοηθούν στην παραγωγή καλού και ποιοτικού γάλακτος και σε περιπτώσεις που η παραγωγή είναι πολύ μικρή μπορούμε να καταναλώσουμε μαγιά μπύρας για θηλασμό από το φαρμακείο. Σε περίπτωση που νομίζετε ότι η διατροφή σας δεν επαρκεί ,νιώθετε εξάντληση και θέλετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ζητήστε την συμβουλή ενός πιστοποιημένου επαγγελματία υγείας (π.χ. διαιτολόγο, φαρμακοποιό, μαία, γιατρό)
- Υπάρχουν τροφές που χρειάζεται να αποφεύγω για όσο θηλάζω, όπως όσπρια, πικάντικα φαγητά, λαχανικά, όξινα φρούτα και γλυκά;
Αποφεύγουμε τα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά και χρωστικές, κονσέρβες ,π.χ. τόνο, αλλαντικά π.χ. γαλοπούλα , πάριζα κλπ ,μεγάλα ψάρια αυξημένης περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδο και υδράργυρο) όπως ο ξιφίας και ο Σολωμός.
Καλές επιλογές ψαριών είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, μπακαλιαράκια οι σαρδέλες και ο γάυρος.
Επιπλέον, αποφεύγουμε στην αρχή μόνο όσπρια, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι , αρακά , πράσα, πορτοκάλι και μανταρίνι! Μετά τον 1-1,5 μήνα πρέπει να δοκιμαστούν όλα αφού δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού καμίας τροφής, αν δεν έχει πρώτα δοκιμαστεί τουλάχιστον 2 φορές με την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας ή κολικών στο μωρό. Η μητέρα οφείλει να έχει ένα ολοκληρωμένο και πλήρες διατροφικό σχήμα και μόνο αν συντρέχει εμφανής λόγος θα πρέπει να αποκλείσει κάποια τροφή από τη διατροφή της ενώ θηλάζει.
Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποια τροφή που ενοχλεί το μωρό σας, αφαιρέστε την από τη διατροφή σας για διάστημα μιας εβδομάδας και μετά δοκιμάστε να τη φάτε ξανά. Αν δείτε έντονες ενοχλήσεις ξανά στο μωρό, αφαιρέστε αυτή την τροφή από το διαιτολόγιό σας για όσο θηλάζετε.
Τα γλυκά κατά τον θηλασμό καλό είναι καταναλώνονται με μέτρο , μπορείτε να καταναλώνεται υγιεινότερα γλυκά όπως σπιτικές κρέμες από άνθος αραβόσιτου ή σιμιγδάλι με μέλι ή λίγη μαύρη ζάχαρη , ρυζόγαλο και γιαούρτι με μέλι /μαρμελάδα ή γιαουρτοπαγωτό.
- Μπορώ να καταναλώσω αλκοόλ, καφέ ή αναψυκτικά με καφεΐνη όσο θηλάζω;
Αλκοόλ
Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα, συνεπώς είναι προτιμότερο η θηλάζουσα να το αποφύγει ιδιαίτερα τους πρώτους 2 μήνες στον οποίο καθιερώνεται ο θηλασμός.
Αν η θηλάζουσα επιλέξει να πιεί αλκοόλ μετά τον πρώτο μήνα του θηλασμού καλό θα ήταν να αρκεστεί σε 1 με 2 μπύρες την εβδομάδα και να το καταναλώσει 2-3 ώρες πριν το επόμενο γεύμα θηλασμού. Ευρέως διαδομένες είναι και οι μπύρες με λίγο ή καθόλου αλκοόλ .
Καφές
H θηλάζουσα μπορεί να καταναλώνει το πολύ 2 κούπες ημερησίως από ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη: καφέ , τσάι, το κακάο και κάποια αεριούχα ισοτονικά ποτά ή αναψυκτικά και το τσάι (εξαιρείται το τσάι θηλασμού.
Αναψυκτικά
Είτε είναι με καφέ είτε όχι καλά είναι να αποφεύγονται γιατί έχουν πολλά συντηρητικά και σχεδόν όλα περνούν στο μητρικό γάλα , προτιμήστε φρέσκα φρούτα και μια σπιτική λεμονάδα με λίγη ζάχαρη.
Και καλά ταΐσματα…….