Γυναίκα

Πρώιμη εμμηναρχή και πιθανοί κίνδυνοι

Η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως ενδέχεται να αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για την μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας πραγματοποίησαν μία μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή και μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Δρ. Chi Le-Ha, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής της UWA, δήλωσε ότι η μελέτη υπέδειξε πως η πρώιμη εμμηναρχή και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος κάποιων από τις συμμετέχουσες είχαν ως αποτέλεσμα συμπτώματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μελλοντικά μεταβολικά προβλήματα.

«Οι συμμετέχουσες που μελετήθηκαν ήταν μεταξύ 17 και 20 ετών και συλλέξαμε στοιχεία από την ηλικία των 8 ετών μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Δρ. Le-Ha και συνέχισε: «Η μέση ηλικίας εμφάνισης της εμμήνου ρύσης στις συμμετέχουσες  ήταν τα 12.8 έτη. Διαπιστώσαμε ότι για κάθε χρόνο που η έμμηνος ρύση καθυστερούσε, υπήρχε αντίστοιχη μείωση στον δείκτη μάζας σώματος (κατά 0.75 κιλά /μ2)».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Le-Ha σημείωσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ νεαρών γυναικών με αυξημένο βάρος και της πρώιμης εμμηναρχής και πώς αυτό συμβάλλει σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο καθηγητής Roger Hart, από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του UWA και επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη δήλωσε ότι η έρευνα κατέδειξε τη σπουδαιότητα της διατήρησης υγιούς βάρους στις νεαρές γυναίκες, με στόχο την προστασία από τους μελλοντικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες από τη μελέτη αυτή είναι η σημασία της προστασίας της υγείας από τη νεαρή ηλικία. Τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή θα πρέπει να ζητούν συμβουλές υγείας για να εξασφαλίσουν ότι ασκούνται επαρκώς και ότι ακολουθούν μια καλή διατροφή», τόνισε ο Hart.

Η πρώιμη εμμηναρχή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αιτία καρδιαγγειακών διαταραχών στη μετέπειτα ζωή, αλλά περισσότερο ως αντανάκλαση των υψηλότερων επιπέδων σωματικού λίπους στην παιδική ηλικία. «Είναι γνωστό ότι η εφηβεία στις γυναίκες εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που ενδεχομένως οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής ή σε περιβαλλοντικούς λόγους, με την πρώιμη εμμηναρχή να συνδέεται πλέον με ένα ευρύ φάσμα χρόνιων ασθενειών κατά την ενηλικίωση. Αυτή η μελέτη είναι πρωτοποριακή, διότι συγκέντρωσε στοιχεία για αυτές τις γυναίκες τη στιγμή της πρώτης εμμήνου ρύσης τους, αυξάνοντας την αξιοπιστία των πληροφοριών και των ευρημάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έλαβαν στοιχεία κατά την ενήλικη ζωή των γυναικών», κατέληξε ο Hart.

Πηγή: protothema.gr