ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το πιο πολύτιμο φάρμακο για την καρδιά

Και η μικρότερη δυνατή βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, αναδεικνύει τον προστατευτικό ρόλο της άσκησης για την υγεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Μεταξύ του 2006 και του 2008, οι ερευνητές αξιολόγησαν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα περισσότερων από 4.500 ανδρών και γυναικών στη Νορβηγία. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρκίνο και θεωρήθηκε ότι οι περισσότεροι διέτρεχαν μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το 2017, όμως, οι 147 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έπαθαν καρδιακή προσβολή ή ανέπτυξαν στηθάγχη, καταστάσεις που οφείλονται σε στένωση ή απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς.

Εκτενέστερη έρευνα στο ζήτημα αυτό έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και στηθάγχης μειωνόταν σταθερά όσο βελτιωνόταν η καρδιοαναπνευστική υγεία.

«Διαπιστώσαμε ότι το καλύτερο επίπεδο φυσικής κατάστασης συνδέεται άμεσα με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στηθάγχης για τα επόμενα εννέα χρόνια μετά τις μετρήσεις», είπε ο Bjarne Nes της Ερευνητικής Ομάδας Καρδιακής Άσκησης (CERG) του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. «Ακόμα και ανάμεσα στους ανθρώπους που δείχνουν υγιείς, το 25% αυτών με την καλύτερη φυσική κατάσταση παρουσιάζει τον μισό από τον κίνδυνο που διατρέχει το 25% εκείνων με τη χειρότερη φυσική κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Nes.

Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν μετρητή φυσικής κατάστασης που αναπτύχθηκε από το CERG, ο οποίος μετρά την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί το οξυγόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι για κάθε αύξηση μεγέθους 3.5 στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και στηθάγχης μειωνόταν κατά 15%. Ο επικεφαλής συγγραφέας Jon Magne Letnes επισημαίνει ότι: «Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ασκείται, ως μέτρο αποτροπής καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και η μικρότερη βελτίωση στην καρδιοαναπνευστική κατάσταση μπορεί να ωφελήσει την καρδιακή υγεία, τονίζουν οι ερευνητές.

Επομένως λίγοι μήνες συστηματικής άσκησης μπορεί να αποτελούν μια αποτελεσματική μέθοδο μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: ygeiamou.gr