Γιατροί, Διαιτολόγος, Μαγνησία

Καρκίνος: Η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Τηλ. Επικοινωνίας: 24210-31737

 

Μια πρόσφατη πολύ μεγάλη επιδημιολογική έρευνα με συμμετοχή επιστημόνων από την Γαλλία και την Βραζιλία έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα πακεταρισμένα αλμυρά και γλυκά σνακ, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα αλλαντικά, αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρκινογένεσης. Οι επιστήμονες μελέτησαν 105.000 άτομα μέσης ηλικίας, για μια περίοδο 5 ετών, τα οποία έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση 3.300 διαφορετικών τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 10 % αύξηση στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου αυξάνονταν κατά 12 %. Ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια η οποία παρουσιάζει έντονες αυξητικές τάσεις και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το 2012 εκδηλώθηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά, ενώ υπολογίζεται το 2035 να παρουσιαστούν 24 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά καρκινογένεσης. Υπολογίζεται ότι το 42 % των καινούργιων περιστατικών καρκινογένεσης θα μπορούσαν να αποφευχθούν με το 19 % αυτών να οφείλεται στο κάπνισμα ενώ το 18 % οφείλονται στην λάθος διατροφή.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων και τροφίμων που έχουν υποστεί αυξημένη φυσική, βιολογική ή χημική επεξεργασία συνεχώς αυξάνεται παγκοσμίως και σε περιοχές όπως η Αμερική, η Ευρώπη, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων συμβάλει στο 25 με 50 % της καθημερινής κατανάλωσης ενέργειας μέσω του φαγητού. Οι ακριβείς αιτίες που οδηγούν σε αυτή την καθολική αύξηση των επιπέδων καρκινογένεσης μπορεί να είναι η αυξημένη κατανάλωση διατροφικών στοιχείων όπως είναι το αλάτι, η ζάχαρη, το λίπος και πιο συγκεκριμένα το κορεσμένο λίπος, τα οποία υπάρχουν σε αυξημένη περιεκτικότητα στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Επίσης, οι συσκευασίες των βιομηχανοποιημένων τροφίμων μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα με πιθανόν επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση μπορεί να παίζουν και διάφορες προσθετικές ουσίες, όπως είναι τα ενισχυτικά γεύσης, οι γαλακτωματοποιητές, τα προσθετικά χρώματα και οι γλυκαντικές ουσίες,  που περιλαμβάνονται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

Αντίθετα, τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί πολύ μικρή επεξεργασία όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αυγά, το κρέας και το ψάρι δεν φάνηκε μέσα από την ανάλυση των δεδομένων να σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες καρκινογένεσης, ενώ τρόφιμα όπως είναι τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, τα παστοποιημένα ψάρια και κρέατα, τα τυριά και τα ψωμιά του αρτοποιείου είναι λιγότερο ασφαλή από τα προαναφερμένα τρόφιμα αλλά πολύ πιο ασφαλή από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η ισορροπημένη διατροφή, που επιβάλει την ελάχιστη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφών, δεν είναι σημαντική μόνο για την διατήρηση χαμηλής σωματικής μάζας, αλλά μας εξασφαλίζει μακροζωία και υγεία.