ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε κάθε βράδυ

Πόσες φορές έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι σου κουρασμένη και κακοδιάθετη; Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να φταίει για τη σωματική σου εξάντληση και τα νεύρα που σε συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Η επιστήμη έχει την απάντηση. Και ναι, είναι αυτό που πέρασε από το μυαλό σου. Δυστυχώς, ανήκεις κι εσύ στο 1/3 του πληθυσμού που δεν κοιμάται καλά.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Behavior Therapy & Experimental Psychiatry, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ελλιπής νυχτερινός ύπνος είναι υπεύθυνος για πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν τη μη επαρκή ξεκούραση μυαλού και σώματος, παράγοντα που επηρεάζει πολύ τον οργανισμό μας, καθιστώντας τον ευάλωτο στις κρίσεις έντονου άγχους, τονίζοντας παράλληλα την υψηλή πιθανότητα να κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα και την κατάθλιψη!

Οι ίδιοι, παρουσίασαν ως ιδανική διάρκεια νυχτερινού ύπνου τις 8 ώρες, υποστηρίζοντας πως οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο έχουν την τάση να βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις που σιγά σιγά παγιώνουν καταστάσεις άγχους, νευρικότητας και κατάθλιψης.

Καταστάσεις τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα βιώσει το 60% – 80% όσων δεν συμπληρώνουν 8ωρο ύπνου. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο «Southern Georgia», ακόμα και μία ώρα λιγότερου ύπνου το βράδυ μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ψυχολογία μας.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο…

«Το να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε μία στο τόσο, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να επανορθώσουμε άμεσα. Όταν, όμως, το συγκεκριμένο πρόβλημα αποκτά χρόνιο χαρακτήρα, το αίσθημα έντονου άγχους και νευρικότητας είναι εμφανές. Ένας στους τρεις από εμάς υποφέρει από διαταραχές ύπνου, εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης υπολογιστών και της συχνής μεταφοράς μέρους της δουλειάς στο σπίτι.

Ωστόσο, το κόστος όλων αυτών των αγρυπνιών δεν εξαντλείται στην ύπαρξη κακής διάθεσης και στην έλλειψη εστίασης.

Ο τακτικός κακός ύπνος μας καθιστά ευάλωτους απέναντι στον κίνδυνο σοβαρών ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, ενώ μειώνει το προσδόκιμο της ζωής μας», δηλώνει στο ιατρικό περιοδικό «Medscape», η Dr. Kelly Sullivan.

Πηγή: womenonly.gr