Γιατροί, Διαιτολόγος, Διατροφή, Μαγνησία

Αλλαγές στο Lifestyle που μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 17Β,  ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ, ΒΟΛΟΣ

 

Ένα μεγάλο κομμάτι στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς είναι το lifestyle. Το σημερινό lifestyle, οι πολλές ώρες εργασίας , ο γρήγορος τρόπος ζωής και το έντονο στρες προάγουν σε μεγάλο βαθμό την παχυσαρκία καθώς και άλλες διατροφικές διαταραχές όπως η αδηφαγία , η βουλιμία κλπ.  Είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιηθεί  ο τρόπος ζωής που προκαλεί προβλήματα βάρους.

Η διαχείριση του lifestyle αποτελεί το συμπεριφοριστικό κομμάτι της θεραπείας. Περιλαμβάνει την αναγνώριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής , με το περιβάλλον ή ακόμη και με σχέσεις που μπορεί να επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά . Το ημερολόγιο καταγραφής αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αναγνώριση  και αντιμετώπιση αυτών των μοτίβων .

Η διαχείριση του lifestyle και η αντιμετώπιση των σχετικών εμποδίων θα βοηθηθεί πολύ από την αναγνώριση και κατανόηση των προβληματικών σημείων που εμποδίζουν το άτομο να ελέγξει τη διατροφή του. Στην προσπάθεια αλλαγής  του τρόπου ζωής , υπάρχουν κάποια μοτίβα που βοηθούν στην πιο ομαλή μετάβαση. Μπορούμε σαν θεραπευτές να προτείνουμε λύσεις για τον σχεδιασμό συμπεριφορών και την επίλυση προβλημάτων  ή να προτείνουμε τρόπους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση των προβλημάτων ( π.χ. στη διαχείριση των συναδέλφων στη δουλειά , τις κοινωνικές επαφές , την προσωπική ζωή κλπ). Μικρά βήματα που στην ουσία θα φέρουν μεγάλες αλλαγές .

Σαν θεραπευτές πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πρακτικές ιδέες για το πώς θα βοηθήσουμε τον πελάτη να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά στην καθημερινότητά του και γενικά στη ζωή του από την  έγκαιρη αγορά και αποθήκευση φαγητού σε ντουλάπια μέχρι την ανάλυση, ανασύνθεση και πρόβα στο πως θα νιώθει , θα σκέφτεται και θα πράττει σε ειδικές περιστάσεις.

Με πολύ προσεκτική ακρόαση ο θεραπευτής θα είναι σε θέση να ανακαλύψει πεποιθήσεις , συναισθήματα και αξίες που στηρίζουν έναν συγκεκριμένο  τρόπο ζωής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δικαιολογίες που σαμποτάρουν την πρόοδο της θεραπείας , να αναδομήσει, να ενισχύσει και να κινητοποιήσει τον πελάτη να βρει εναλλακτικές συμπεριφορές και να διαπραγματευτεί νέες αλλαγές. Το να αντιληφθεί  από μόνος του ο πελάτης πως μπορεί να ξεφύγει από τις ίδιες του τις δικαιολογίες είναι πολύ πιο ισχυρό και πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να προσφέρει ο θεραπευτής.