Γιατροί, ΛΑΡΙΣΑ, Μικροβιολόγος, Παθολογοανατόμος

H Ταχεία Βιοψία του φρουρού λεμφαδένα στον Καρκίνο του Μαστού

Σκορδάς Βασίλειος
Ιατρός Παθολογοανατόμος

Στη σημερινή εποχή η ανάπτυξη της επιστήμης  και η βελτίωση της τεχνολογίας έχει οδηγήσει  σε όλο και πιο αποτελεσματικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των νόσων.
Ανάμεσα σ’ αυτές η ιστολογική εξέταση αν και παλαιότερη παραμένει μία από τις πιο ακριβείς αν όχι  η ακριβέστερη διαγνωστική μέθοδος γι’ αυτό και αποκαλείται η «τελική διάγνωση», σε συνδοιασμό δε με τον σύντομο χρόνο και το χαμηλό κόστος καθίσταται η κύρια εξέταση για την διάγνωση μεγάλου αριθμού νόσων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Ξεχωριστή μέθοδο ιστολογικής εξέτασης αποτελεί η ταχεία βιοψία (ΤΒ) που γίνεται με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ( ψυκτικός μικροτόμος ) και η οποία πραγματοποιείται, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο χειρουργείο και δίνει αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά προκειμένου να ορισθεί η πορεία της χειρουργικής επέμβασης.

Η κυριότερη εφαρμογή της (ΤΒ) είναι στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Η κατάσταση  των μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για ασθενείς με πρώιμο καρκίνου του μαστού.
Η εκτίμηση αυτή δεν είναι σημαντική μόνο για τη σταδιοποίηση και τη πρόγνωση, αλλά και για τον καθορισμό της θεραπείας εκλογής.

Οι σύγχρονες κατευθύνσεις έδειξαν  ότι η εκτίμηση της επέκτασης της νόσου στους λεμφαδένες μπορεί να γίνει με την εξέταση του λεμφαδένα φρουρού.

Σημαντικές μελέτες έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται στον φρουρό λεμφαδένα (ΦΛ), πριν εξαπλωθεί και σε άλλους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
Ως φρουρός λεμφαδένας ορίζεται ο πρώτος λεμφαδένας ή ομάδα λεμφαδένων κατά την παροχέτευση της λέμφου του μαστού, που ταυτοποιείται με τη χαρτογράφηση του λεμφικού δικτύου ( με τη χρήση μπλε χρωστικής ή ενός ραδιενεργού κολλοειδούς ή συνδοιασμού και των δύο).

Αφαιρείται χειρουργικά ο φρουρός λεμφαδένας (ή η ομάδα λεμφαδένων) και αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο όπου με την χρήση ψυκτικού μικροτόμου και ειδικής τεχνικής της ταχείας βιοψίας ελέγχεται η ύπαρξη ή όχι μετάστασης.
Σε περίπτωση θετικού λεμφαδένος γίνεται στον ίδιο χρόνο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης ενώ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος αποφεύγεται ο λεμφαδενικός καθαρισμός.

Η διαδικασία του φρουρού λεμφαδένα (ΦΛ) όλο και περισσότερο αυξάνεται στη διαχείριση και σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού , η αποτελεσματικότητα της οποίας στηρίζεται στην ταυτοποίση και αφαίρεση όλων των αληθών (ΦΛ) από τους χειρουργούς και στη προσεκτική και συστηματική εξέταση τους από τους παθολογοανατόμους.