Ψαθά Αγγελική ΜD, PhD
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
apsatha1@gmail.com
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
Τι είναι η γρίπη;
Πρόκειται για μια μεταδοτική, οξεία νόσο του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης, συνήθως τους Α και Β. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή νόσο και επιπλέον μπορεί να συμβάλλει στην επιδείνωση μιας υποκείμενης νόσου ή στην ανάπτυξη δευτεροπαθών βακτηριακών λοιμώξεων. Μάλιστα μερικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως έγκυμονούσες, ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών, άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα καθώς και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Πώς μπορώ να προστατευτώ από την εποχική γρίπη;
Δεδομένου ότι η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται από την αναπνευστική οδό με τα μολυσμένα σταγονίδια και τις εκκρίσεις των ασθενών, σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης θεωρούνται η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο αποτελεσματικότερος όμως τρόπος πρόληψης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο,το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Εντούτοις η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.Ως καλύτερο διάστημα εμβολιασμού θεωρείται η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.Ωστόσο, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί αργότερα μπορεί να είναι επωφελής και ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρεται όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.
Πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο;
Ναι. Από το 2010 (μετά την πανδημία της γρίπης του 2009) συστήνεται μάλιστα ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός να συμπεριλαμβάνει πλέον όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω (εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις).Ο λόγος είναι διττός: Ο διαρκώς εξελισσόμενος χαρακτήρας των ιών της γρίπης απαιτεί συνεχή παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο και συχνή αναμόρφωση της σύστασης των αντιγριπικών εμβολίων. Επιπλέον, η ανοσία από το εμβόλιο φθίνει σταδιακά μέσα στη διάρκεια του έτους που ακολουθεί τον εμβολιασμό. Αντίθετα, ο ετήσιος εμβολιασμός μειώνει τη θνησιμότητα από τη γρίπη κατά 41%.
Τελικά πώς μπορώ να προστατεύσω τους δικούς μου ανθρώπους από την γρίπη αυτό το χειμώνα;
Ενθαρρύνετε τους αγαπημένους σας να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της γρίπης όσο και για τους κοντινούς τους ανθρώπους ! Επιπλέον, εάν ένα άτομο του περιβάλλοντός σας εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, παροτρύνετέ το να λάβει το συντομότερο ιατρική φροντίδα για πιθανή θεραπεία με αντι-ιικά φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα εάν δοθούν μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Πληροφορίες για την γρίπη καθώς και έκθεση για τη δραστηριότητά της (που ανανεώνεται κάθε εβδομάδα την περίοδο της γρίπης) διατίθενται στις σελίδες των:
ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων)
Flu net τουWHO website (World Health Organization)
CDC website (Centres for Disease Control and Prevention)