Γιατροί, ΛΑΡΙΣΑ, Νευροχειρουργός

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου

Μπακοπούλου Μαρία
Νευροχειρουργός
Επιστ. Υπεύθυνη Νευροχειρουργικού τμήματος
Κλινικής ANIMUS- ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
www.mariabacopoulou.gr

 

Γιατρέ ποια θεραπεία μπορείς να μου προτείνεις για να αποφύγω το χειρουργείο;

Είμαι χειρουργός ειδικευμένος στην χειρουργική θεραπεία παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου, αλλά αυτή είναι η ερώτηση που ακούω πλέον όλο και συχνότερα στο ιατρείο μου. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που θεραπεύονται μόνο χειρουργικά, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τον χρόνιο πόνο που επιπλέκει συχνά τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου έρχονται να δώσουν λύση σε καταστάσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή επιπλέκεται με σημαντικές συστηματικές παρενέργειες.Οι θεραπείες αυτές κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς είναι μη καταστρεπτικές, έχουν ελάχιστες επιπλοκές και μπορούν να εφαρμοσθούν με τοπική αναισθησία δίνοντας ουσιαστική ανακούφιση ακόμη και σε ασθενείς με βεβαρυμένο παθολογικό υπόστρωμα.

Τι είναι οι εγχύσεις στην σπονδυλική στήλη;
Οι εγχύσεις αποτελούν τρόπο απευθείας στοχευμένης χορήγησης αναισθητικών και αντιφλεγμονωδων φαρμάκων στα σημεία που εκλύουν τον πόνο μέσω εισαγωγής μιας λεπτής βελόνας υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Τύποι εγχύσεων στην σπονδυλική στήλη είναι η επισκληρίδιος και η ουραία αναλγησία, όπου το φάρμακο εγχύεται πάνω από τον σάκκο που περιβάλλει τα νεύρα, η διατρηματική έγχυση που στοχεύει στο σημείο εξόδου του νεύρου από την σπονδυλική στήλη, η ενδοαθρική έγχυση στις ζυγοπαφυσιακές αρθρώσεις που ενώνουν τους σπονδύλους μεταξύ τους, η έγχυση στους μέσους νευρικούς κλάδους που νευρώνουν αισθητικά τις αρθρώσεις και η εγχυση στην ιερολαγόνιο άθρωση που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με την λεκάνη.

Τι είναι η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες;
Οι ραδιοσυχνότητες αποτελούν μια μορφή ενέργειας που θερμοκαυτηριάζει τους αισθητικούς νευρικούς κλάδους που εκλύουν τον πόνο. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις συνεχούς πόνου με συγκεκριμένη κατανομή. Η θεραπεία εφαρμόζετα υπό τοπική αναισθήσια και ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Χρησιμοποιείται μία λεπτή βελόνα, η οποία εμφυτεύεται στο σημείο στόχο και συνδέεται με την γεννήτρια του μηχανήματος. Η τεχνική ενδείκνυται για τον χρόνιο πόνο από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (αυχένας, μέση, πλάτη), τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, τον κόκκυγα, το γόνατο και τον ώμο. Χρόνια σύνδρομα που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη θεραπεία είναι η νευραλγία τριδύμου, η αθροιστική κεφαλαλγία, η κεφαλαλγία τάσεως, η μεσοπλεύρια νευραλγία, η μετεγχειρητική οσφυαλγία και το χρόνιο πυελικό και σπλαχνικό άλγος. Η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και για 1-2 έτη και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά το πέρας της δράσης της.

  

Τι είναι η κρυοπηξία;

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί κρυοηλεκτρόδια που εμφυτεόνται στα επιθυμητά σημεία για να ”βάλουν τον πόνο σε πάγο”. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί στο σύνδρομο καταπόνησης των αρθρώσεων (facet) της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στο ψευδοριζιτικό σύνδρομο μετά από δισκεκτομή, στον δισκογενή πόνο επί προβολής μεσοσπονδυλίου δίσκου, στην κοκκυγοδυνία, στον πόνο μετά από θωρακοτομή, στην μεσοπλεύρια νευραλγία και στον πόνο μετά από τραυματισμό περιφερικών νεύρων με ανάπτυξη νευρώματος.