Ακτινοθεραπευτής, Γιατροί, ΛΑΡΙΣΑ, Ογκολόγος

Ακτινοθεραπεία σε καρκίνο μαστού με σύγχρονες τεχνικές

Συνέντευξη από τον κ. Σαλβαρά Νικόλαο

Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο

Επιστ. Υπεύθυνο Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Κύριε Σαλβαρά, ο Οκτώβριος ήταν μήνας αφιερωμένος στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Στην μέχρι σήμερα 35ετή καριέρα σας στην ιατρική ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, σίγουρα έχετε δει πολλούς καρκίνους μαστού. Πείτε μας λίγα λόγια για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ελληνίδες και εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Όλες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά, για να συνεχίσουν να ζουν χωρίς προβλήματα και να χαίρονται τη ζωή τους.

Η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία (όπως ονομάστηκε η ειδικότητα το 1981 γιατί μέχρι τότε λεγόταν Ραδιολογία)γεννήθηκε λίγο μετά την ανακάλυψη των ‘ακτίνων Χ’. Tο 1896 στο Chicago, o Emil Grubbe προσπάθησε να βοηθήσει – θεραπεύσει με τις ¨μαγικές ακτίνες Χ¨ μία κυρία με καρκίνο μαστού. Αυτό σημαίνει ότι πάντα υπήρχαν κυρίες με καρκίνο μαστού που έψαχναν τρόπους θεραπείας. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, επιστημονικά και τεχνολογικά. Όμως παραμένει διαχρονική η επιθυμία των ασθενών να γίνουν καλά και των ιατρών να καταφέρουν, στους ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν την υγεία τους, να δώσουν όχι μόνο ποσότητα αλλά και ποιότητα ζωής.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι καρκίνο μαστού παρουσιάζουν όχι μόνο οι γυναίκες (στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει η μία δηλ. ποσοστό 12%) αλλά και οι άνδρες, (βέβαια σε μικρότερη συχνότητα, στους  χίλιους άνδρες θα νοσήσει ο ένας δηλ. ποσοστό 0,1%). Η αντιμετώπιση (σε άνδρες και γυναίκες) είναι ανάλογη φυσικά με τις ανατομικές ιδιομορφίες της.

 

Δηλαδή, πρακτικά, ποιες κυρίες με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού πρέπει να έλθουν σε σας για Ακτινοθεραπεία ?

Η Ακτινοθεραπεία είναι μία από τις τρεις κατηγορίες θεραπευτικών όπλων που έχουμε εναντίον του καρκίνου (οι άλλες δύο είναι το χειρουργείο και η φαρμακευτική αγωγή είτε ως χημειοθεραπεία είτε ως ορμονοθεραπεία είτε ως ανοσοθεραπεία).  Το πότε θα εφαρμοστεί η Ακτινοθεραπεία είναι σε γενικές γραμμές θέμα διεθνών πρωτοκόλλων. Όμως κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει κάθε ογκολογικός ασθενής να περνάει από Ογκολογικό Συμβούλιο κάποιου μεγάλου Νοσοκομείου ή Κλινικής, και αφού εκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλες οι εξετάσεις τουαπό ειδικούς, να βγεί μία απόφαση που θα συμβουλεύει την/τον ασθενή ποια πορεία είναι η καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρακτικά όμως, για ακτινοθεραπεία θα έλθει ή

  • Η γυναίκα που έχει ελέγξει τοπικά τη νόσο (μετά από χειρουργείο) και πρέπει να ακτινοβοληθεί το χειρουργημένο ημιθωράκιο με ή χωρίς το μαστό (ανάλογα αν έγινε ογκεκτομή ή μαστεκτομή) για να μειώσουμε – εξαλείψουμε την πιθανότητα τοπικής υποτροπής της νόσου, ή
  • Η γυναίκα που έχει κάνει χειρουργείο, αλλά πρέπει να κάνει και χημειοθεραπεία για γενικότερη προστασία/ θεραπεία όλου του σώματός της, και μετά να ακτινοβοληθεί ο υπολειπόμενος μαστός για να μειώσουμε – εξαλείψουμε την πιθανότητα τοπικής υποτροπής της νόσου, ή
  • Η γυναίκα που έχει πολύ επιθετική νόσο και είναι σε προχωρημένο στάδιο, που θα πρέπει με την ακτινοβολία (και συνήθως σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία) να μειώσουμε το στάδιο της νόσου και να βελτιώσουμε τη τοπική κατάσταση ώστε να γίνει χειρουργήσιμη, και
  • φυσικά όταν υπάρχει τοπική υποτροπή της νόσου ή μεταστάσεις.

 

Η Ακτινοβολία που γίνεται για θεραπευτικούς λόγους (η Ακτινοθεραπεία δηλαδή) τι προβλήματα ή παρενέργειες δημιουργεί στην ασθενή ?

Θα σας φανεί παράξενο, αλλά πλέον στις μέρες μας, απολύτως τίποτα.

Είναι μία θεραπεία που δεν πονάει, καίει, τσούζει, φαγουρίζει ή οτιδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεται η ασθενής να παραμένει στο νοσοκομείο ή στο κρεβάτι (κλινήρης) σπίτι της. Δεν επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον της, δηλαδή ζει με την οικογένειά της κανονικά, κοιμάται με τον άντρα της, παίρνει αγκαλιά παιδάκια, επισκέπτεται και ζει με εγκύους και γενικά κάνει ότι και οποιαδήποτε άλλη κυρία. Μπορεί να πάει στη δουλειά της, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, να μαγειρέψει, πλύνει πιάτα, βγει στο κήπο της, πάει για καφέ με τις φίλες της, και οποιαδήποτε δραστηριότητα έκανε πριν αρρωστήσει.

Αλλά … θα γίνει «φίλη και επισκέπτρια» ενός Ακτινοθεραπευτικού τμήματος (δημοσίου ή ιδιωτικού) για περίπου 5-6 εβδομάδες. Χαριτολογώντας, λέω ότι «πρέπει να χτυπήσει κάρτα» στο τμήμα για 25 – 30 φορές, σε καθημερινή βάση (πέντε φορές την εβδομάδα) για επίσκεψη- θεραπεία διαρκείας περίπου 15 λεπτών (ενός τετάρτου της ώρας).Τελειώνοντας, θα φύγει όπως ήλθε, με αυτοκίνητο οδηγώντας, ή με συγκοινωνία ή με ποδήλατο, ή ταξί, δηλαδή θέλω να πώ ότι δεν θα έχει κάποια ζαλάδα, ή τάση για έμετο ή άλλη αδιαθεσία, και μπορεί να πάει για καφέ, ψώνια ή περίπατο.

 

Αυτό είναι ωραίο που λέτε, αλλά η δράση της θεραπείας πού και πώς γίνεται ?

Τα σύγχρονα μηχανήματα, δεν έχουν καμία σχέση με τα μηχανήματα τα προ δεκαετίας, εικοσαετίας και παλαιότερα. Είναι ηλεκτρονικά μηχανήματα, υψηλής τεχνολογίας, κατευθυνόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ελέγχουν χιλιάδες παραμέτρους, ώστε να στείλουν τις ακτίνες προς ομάδες κυττάρων που θα σκοτώσουν τα παθολογικά, ενώ θα σωθούν και θα επιβιώσουν τα φυσιολογικά.Έτσι θα έχουμε τις λιγότερες παρενέργειες, με το περισσότερο όφελος.

 

Εδώ στη Λάρισα, στο «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», που είστε ο επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε σωστά περιστατικά με καρκίνο του μαστού ?

Και φυσικά. Ο ‘Όμιλος ΙΑΣΩ’, προ δύο ετών,  επένδυσε αρκετά εκατομμύρια Ευρώ, και πήρε μηχανήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που καλύπτουν όχι μόνο τη θεραπεία για καρκίνο μαστού, αλλά και κάθε νεόπλασμα σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος (από το κεφάλι έως τα δάκτυλα του ποδιού). Όλος ο εξοπλισμός (εξειδικευμένος αξονικός τομογράφος, σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για σχεδιασμό – υπολογισμό της θεραπείας, γραμμικός επιταχυντής με δυνατότητα χρήσεως δύο βαθμίδων φωτονίων υψηλής ενεργείας  αλλά και ηλεκτρονίων με έξι βαθμίδες ενεργειών  από χαμηλές έως πολύ υψηλές καθώς και όλη η λοιπή υποστήριξη) είναι τελευταίας κατασκευής ( προ 3ετίας)  από πολύ μεγάλες εταιρείες της Αμερικής και της Ευρώπης!

Ενδεικτικά βλέπετε στις φωτογραφίες παρακάτω ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε εδώ στο ‘ΙΑΣΩ Θεσσαλίας’, μετά από ογκεκτομή αριστερού μαστού, την τελευταία διετία. Είναι φανερό ότι η ακτινοβολία ερέθισε ελάχιστα το ακτινοβολούμενο δέρμα, και σε επανέλεγχο 3μήνου δεν υπήρχε καμία διαφορά (χρώμα, ξηρότητα κλπ) από το δέρμα του υπολοίπου σώματος.

Συνοψίζοντας, θέλω να πώ στις γυναίκες που όταν ο θεράπων ιατρός τους συνιστά ακτινοθεραπεία, να απευθύνονται σε κέντρα με σύγχρονο εξοπλισμό και να εμπιστεύονται τους ειδικευμένους ιατρούς.

Κε Σαλβαρά πως μπορεί κάποιος να έλθει σε επαφή μαζί σας ?

Νικόλαος Σαλβαράς  –  Κλινική ‘ΙΑΣΩ Θεσσαλίας’ – Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας  –

τηλ. 2410,996866  –  κιν.: 697.444.1215  –  e-mail : n.salvaras@iaso.gr