Γιατροί, Διαιτολόγος, Διατροφή, ΛΑΡΙΣΑ

Πώς να αποφύγεις τα διατροφικά ατοπήματα τις ημέρες των γιορτών

Χαλκιά Αντιγόνη –Βασιλική

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc in Toxicology

Site: www.activeat.gr

Facebook: Αντιγόνη Βασιλική Χαλκιά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ιnstagram : Αctiveat.gr

Youtube: Activeat

Οι πιο όμορφες και στολισμένες μέρες καταφτάνουν και είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχτούμε. Μπαίνουμε σιγά σιγά λοιπόν,  στον πυρετό των προετοιμασιών και οι πρώτες σκέψεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τη διατροφή μας τις μέρες αυτές, έρχονται στην επιφάνεια.

Είναι συχνό φαινόμενο στη διάρκεια των εορτών, να << ξεφεύγουμε>> από τη ρουτίνα της διατροφής και του καθημερινού μας προγράμματος, καθώς οι γευστικές επιλογές και προκλήσεις είναι πολλές .

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν, ώστε οι διατροφικές μας ατασθαλίες να μην επηρεάσουν το δείκτη της ζυγαριάς:

  1. Θα πρέπει να δούμε κατάματα τον κύριο ένοχο. Τα γλυκά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι, των ημερών αυτών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Δε χρειάζεται να αποφύγουμε εντελώς το επιδόρπιο σε ένα τραπέζι , αρκεί να έχουμε <<αφήσει>> χώρο στο στομάχι μας νωρίτερα. Δηλαδή, θα πρέπει να περιορίσουμε τις θερμίδες που θα καταναλώσουμε στο κυρίως πιάτο.
  2. Στην αιώνια μάχη, μελομακάρονο vs κουραμπιέ, προτιμάμε το πρώτο. Πλούσιο σε καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τα καρύδια, με το ευεργετικό μέλι και τις πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τον κουραμπιέ μπορούν να αποτελέσουν εύκολα απογευματινό σνακ. Αρκεί να αποφεύγουμε την υπερβολή στην ποσότητα.
  3. Αλκοόλ. Οι κοινωνικές επαφές και οι έξοδοι πολλές και καθημερινές και το αλκοόλ άφθονο. Καλό είναι να περιοριζόμαστε σε ποτά με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, δηλαδή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Τέτοια είναι τα λευκά ποτά (κρασί, βότκα, τζιν) και φυσικά χωρίς την προσθήκη αναψυκτικών με ζάχαρη. Παν μέτρον άριστον.
  4. Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά.Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερα, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών και είναι αιτία δυσπεψίας.
  5. Μην τσιμπάτε. Προγραμματίστε τα γεύματά σας, ώστε να γνωρίζετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε και αποφεύγεται το τσιμπολόγημα. Όταν βρίσκεστε σε ένα τραπέζι ξεκινήστε το γεύμα σας καταναλώνοντας λαχανικά. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να φέρετε πιο γρήγορα τον κορεσμό και να επιλέγετε ορθά τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε.
  6. Ενυδατωθείτε σωστά και επαρκώς, αποφεύγετε συσκευασμένους χυμούς και αναψυκτικά.Πίνοντας 2 ποτήρια νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό και τις καύσεις του.
  7. Βρείτε τρόπους να ασκείστε.Το γιορτινό και διαφορετικό κλίμα που επικρατεί, αποτελεί την καταλληλότερη στιγμή για μία μεγάλη βόλτα στην αγορά .

 

Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη συνταγή για να βάλουμε βάρος, είναι να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε.

Συνεπώς, με μία σωστή αναλογία πρόσληψης και δαπάνης θερμίδων, μπορούμε να καταφέρουμε τη διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου, άρα και τη διατήρηση του βάρους.

Καλές γιορτές με υγεία σε όλους,

Να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά, χωρίς τύψεις!