Γυναίκα

Οδηγός επιβίωσης για εγκύους τα Χριστούγεννα

Το ότι είστε έγκυος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, πως δεν θα απολαύσετε κι εσείς την παρέα με φίλους και συγγενείς. Όμως είναι σημαντικό να έχετε πάντα υπόψη σας, πως το σώμα σας δοκιμάζεται από την εγκυμοσύνη και το μωράκι, που περιμένετε απορροφά σημαντικό μέρος της ενέργειά σας. Έτσι οι αντοχές σας δεν είναι αυτές, που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Σεβαστείτε τις αντοχές σας!

Για το λόγο αυτό, ειδικά εσείς, που βρίσκεστε σε προχωρημένη κύηση, μην πείτε «ναι» σε όλες τις προσκλήσεις, που θα δεχθείτε, αν αισθάνεστε, πως αυτό θα σας κουράσει.
Αποφύγετε ειδικά εκδηλώσεις, στις οποίες προβλέπεται, πως θα «εξαναγκαστείτε» σε παρατεταμένη ορθοστασία, καθότι φαίνεται, πως αυτό δεν θα ωφελήσει ούτε εσάς, αλλά ούτε και το μωράκι σας.
Εκτός των εκδηλώσεων, υπάρχουν και συγκεκριμένες ασχολίες, που συνδέονται με παρατεταμένη ορθοστασία, όπως είναι το μαγείρεμα. Κανείς δεν σας είπε να μην μαγειρεύετε στην εγκυμοσύνη, όμως δεν είναι απαραίτητο φέτος να κάνετε το «μεγάλο» τραπέζι με φίλους και γνωστούς, που πάντα θέλατε και όλο αναβάλατε!

Σε κάθε περίπτωση, είναι συνηθισμένο μία έγκυος να αισθάνεται κούραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ συχνά παρουσιάζει και δυσκολίες στη συγκέντρωση. Δεν είναι φρόνιμο επομένως, να δοκιμάσετε έτι περαιτέρω τις σωματικές και ψυχικές σας αντοχές, γεμίζοντας το πρόγραμμα των εορτών με κοινωνικές εκδηλώσεις…

egios ta xristougenna

Μην κάνετε τα ψώνια σας μαζεμένα

Φυσικά, το περπάτημα – εκτός αν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις – δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη. Επομένως, βγείτε κι εσείς και θαυμάστε τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των καταστημάτων και το στολισμό των δρόμων.

Όμως, έχετε πάντα υπόψη σας, πως είναι πιθανό να μην μπορείτε να περπατήσετε την απόσταση, που μπορούσατε πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις στην αναιμία, που συχνά η έγκυος παρουσιάζει. Επόμενο είναι, εξαιτίας της αναιμίας, οι αντοχές σας να είναι μειωμένες. Επιπλέον, το περπάτημα επιβαρύνει και τη μέση. Κατά συνέπεια αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε οσφυαλγία ή ισχιαλγία, ή τα συμπτώματα αυτά να ενταθούν, αν προϋπήρχαν.

Η ευαισθησία σας στην εμφάνιση οσφυαλγίας και ισχιαλγίας, τώρα που είστε έγκυος, είναι και ένας λόγος να μη «φορτωθείτε» με σακούλες από τα μαγαζιά. Προτιμήστε να κάνετε τα ψώνια σας σε δόσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ζητήσετε από κάποιον να σας συνοδέψει και να σας βοηθήσει. Εξάλλου, κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος, που σηκώνετε. Τα υπερβολικά βάρη ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα τόσο σε εσάς, όσο και στο μωράκι σας.

Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως τμήμα των αγορών σας μπορείτε να το πραγματοποιήσετε και από την άνεση του σπιτιού σας, μέσω διαδικτύου.

egios ta xristougenna3

Δεν είστε υποχρεωμένη να έχετε εύθυμη διάθεση!

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος της ζωής σας, κατά την οποία σε δοκιμασία τίθεται όχι μόνον το σώμα σας, αλλά και η ψυχική σας ισορροπία. Μάλιστα, ενδεχόμενη επιβάρυνση της ψυχολογίας σας ενδέχεται να εμφανιστεί τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο, αλλά και στο τρίτο τρίμηνο. Οι λόγοι ποικίλουν από το ένα στάδιο της κύησης στο άλλο.

Μη φοβηθείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στο σύντροφό σας και στους οικείους σας, για να «μην τους χαλάσετε τις γιορτές»…
Σε κάθε περίπτωση η ψυχολογική πίεση, που αισθάνεστε θα έρθει στην επιφάνεια, ακόμα και αν προσπαθήσετε να την κρύψετε. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται τα νεύρα και η μεμψιμοιρία (η κοινώς λεγόμενη «γκρίνια» ή «μουρμούρα»), που μάλλον τείνουν να «χαλάσουν τις γιορτές» για εσάς και τους γύρω σας σε μεγαλύτερο βαθμό…

Αντίθετα, αν δείξετε εμπιστοσύνη στο σύντροφό σας και στους κοντινούς σας ανθρώπους και εκφράσετε τις ανησυχίες σας, είναι πιθανό να ελαφρύνετε την ψυχολογία σας.

Εξάλλου – όσο και αν φαντάζει εκ πρώτης όψεως παράδοξο – η έκφραση των φόβων σας με ήρεμο και μετρημένο τρόπο στους γύρω σας, βοηθά σε σημαντικό βαθμό τη σύσφιγξη των σχέσεών σας με αυτούς, αφού τους δίνετε με τη συμπεριφορά σας αυτή ένα σημείο, πως τους εμπιστεύεστε και εκτιμάτε τη γνώμη τους.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr