Γυναίκα

Υαλουρονικό και Botox: Ποια είναι η διαφορά;

Είναι οι δύο πιο συνήθεις ενέσιμες θεραπείες για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Πώς χρησιμοποιούνται.

Το Botox και το Υαλουρονικό είναι ενέσεις, που συχνά χρησιμοποιούνται ως καλλυντικά.

Ασφάλεια:
-Και οι δύο ενέσεις είναι εγκεκριμένες από τον FDA για θεραπείες λεπτών γραμμών προσώπου.
-Οι μώλωπες και η προσωρινή ταλαιπωρία στο σημείο της ένεσης είναι συχνές παρενέργειες.

Ευκολία:
-Οι διαδικασίες συνήθως ολοκληρώνονται σε μία μόνο επίσκεψη και πρέπει να εκτελούνται από γιατρό που έχει πιστοποιηθεί για τη χρήση τους.

Κόστος:
-Το κόστος για τις διαδικασίες ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Εξαρτάται από τον αριθμό των περιοχών που θα θέλατε να αντιμετωπίσετε και πόσες θεραπείες επαναλήψεως χρειάζονται.

Αποτελεσματικότητα:
-Σε πρόσφατη μελέτη, το 80% των ατόμων που έλαβαν ενέσεις Υαλουρονικού ανέφεραν βελτίωση του άνω χείλους μετά από δύο εβδομάδες.
-Σε μια μελέτη από το 2003, το 80% των ατόμων που έλαβαν ενέσεις Botox για γραμμές, δήλωσαν ότι οι γραμμές εξακολουθούν να μειώνονται σε ήπιες- ή καθόλου- γραμμές μετά από 30 ημέρες.

Το Botox και το Υαλουρονικό είναι οι δύο πιο συνήθεις ενέσεις για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Το Botox χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης και του πεσμένου βλεφάρου. Το Botox χρησιμοποιεί μια τοξίνη που ονομάζεται αλλαντική τοξίνη τύπου Α για να παραλύσει προσωρινά έναν μυ.

Όταν χρησιμοποιείτε καλλυντικά, αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση ή την πρόληψη των ρυτίδων. Το Υαλουρονικό είναι για αναπλήρωση του προσώπου. Το υλικό αναπλήρωσης χρησιμοποιεί αυτή την φυσική ουσία για να γεμίσει τις περιοχές του προσώπου και της πλάτης των χεριών.

Συγκρίνοντας το Υαλουρονικό και το Botox ως διαδικασίες

Και το Botox και το Υαλουρονικό είναι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες. Οι συνεδρίες  πραγματοποιούνται σε μία μόνο επίσκεψη γραφείου και δεν απαιτείται γενική αναισθησία. Οι ενέσεις δίνονται ακριβώς όπου χρειάζεστε αποτελέσματα.

Botox

Το Botox είναι μια λύση της τοξίνης botulinum που σταματά τη μυϊκή δραστηριότητα. Το διάλυμα εγχέεται στο δέρμα όπου επιθυμείται η θεραπεία. Οι ενέσεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων καλλυντικών στόχων και όρων υγείας, όπως:

– το πόδι της χήνας
-υπερβολικός ιδρώτας
-σημάδι μεταξύ των φρυδιών
– ρυτίδες στο μέτωπο
–   εσώτροπια (“πεσμένο βλέφαρο”)
–  υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη
– επαναλαμβανόμενους σπασμούς του αυχένα

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξαναρχίσουν κανονικές δραστηριότητες αμέσως μετά τη διαδικασία.

Υαλουρονικό

Το Υαλουρονικό είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο καλλυντικό ενέσιμο, μετά το Botox. Το κύριο συστατικό σε αυτό είναι το υαλουρονικό οξύ. Αυτό το οξύ εμφανίζεται φυσικά στο σώμα σας.

Το ενέσιμο χρησιμοποιείται για την εξομάλυνση των ρυτίδων. Το συστατικό υαλουρονικού οξέος συνήθως καλλιεργείται είτε από βακτήρια είτε από χτένες ρόστερ.

Αυτό το ενέσιμο χρησιμοποιείται για να γεμίσει ή να εξαντληθεί:

–  μάγουλα
– χείλη

– ρινοχειλικές πτυχές
–   τα σημάδια των χεριών σας
– τις πτυχές γύρω από το στόμα σας

Η επιλογή που θα κάνετε μεταξύ αυτών των δύο τύπων ενέσεων μπορεί να εξαρτάται από τα επιθυμητά αποτελέσματα και από ποιες περιοχές θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Πόσο καιρό διαρκεί κάθε διαδικασία;

Τόσο το Botox όσο και το Υαλουρονικό είναι διαδικασίες που πραγματοποιούνται σε ασθενείς και μπορούν να ολοκληρωθούν σε μια σύντομη επίσκεψη γραφείου.

Botox

Το Botox απαιτεί τρεις έως πέντε ενέσεις σε μία επίσκεψη. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά συνολικά. Τα αποτελέσματα είναι συχνά ορατά μετά από μία ή δύο ημέρες.

Υαλουρονικό

Αυτή η επεξεργασία διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα, σε μία επίσκεψη γραφείου. Η ανάκτηση γίνεται σε λιγότερο από μία ημέρα. Πιθανότατα θα μπορείτε να δείτε αποτελέσματα αμέσως, με πλήρη αποτελέσματα που θα επιτευχθούν σε μία έως δύο εβδομάδες.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα του Botox και του Υαλουρονικού είναι παρόμοια. Και με τους δύο τύπους ενέσεων, θα δείτε βελτίωση σχετικά γρήγορα. Τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν μήνες και στις δύο περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς το πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα.

Botox

Ενώ το Botox είναι ένεση που έχει εγκριθεί από τον FDA, ορισμένα άτομα δεν είναι καλοί υποψήφιοι για τη διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που:

-είναι έγκυες ή θηλάζουν
-είχαν αλλεργία ή υπερευαισθησία σε έγχυση Botox
-είχαν λοίμωξη στο σημείο της ένεσης
-έχουν νευρομυϊκές διαταραχές, όπως η μυασθένεια

Υαλουρονικό

Το Υαλουρονικό είναι επίσης εγκεκριμένο από τον FDA, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται από όποιον:

-είχε αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη ένεση Υαλουρονικό
-είχε μώλωπες στη θέση ένεσης του Υαλουρονικού
-έχει πάρει φάρμακο για την αραίωση του αίματος

Συγκρίνοντας τις παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές, οι ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο για το Botox όσο και για το Υαλουρονικό είναι μικρές και επιλύονται γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο σοβαρές και μπορεί να χρειαστούν θεραπεία από γιατρό.

Botox

Οι πιο συχνές παρενέργειες του Botox είναι ήπιοι μώλωπες και δυσφορία. Εάν εμφανίσετε κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας:

– πρήξιμο του βλεφάρου
-πονοκέφαλο
-πονόλαιμο
-κούραση
-διπλή όραση-διπλωπία
-αλλεργικές αντιδράσεις όπως φαγούρα ή συμπτώματα άσθματος
-ξηρά μάτια

Υαλουρονικό

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των ενέσεων του Υαλουρονικό είναι:

-πρήξιμο
-πόνος ή κνησμός στο σημείο της ένεσης
-μώλωπες
-πονοκέφαλος

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιλύονται γενικά μέσα σε 7 έως 18 ημέρες.

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
-αλλεργική αντίδραση
-μόλυνση
-άνιση σφριγηλότητα του δέρματος.

Πηγή: iatronet.gr